30. 7. 2007

Kdy vyšla první československá balíková průvodka?



Zajímavosti a vzácnosti československých celistvostí z let 1918 – 1939 (2)

Na jedné aukci se mi dostala do ruky československá balíková průvodka s českým textem „POŠTOVNÍ PRŮVODKA“, monogramem ČSR, pod kterým je prodejní cena formuláře 12 haléřů, orámovaná dvojitou tenkou čarou, modrý tisk na nažloutlém papíru. Podle katalogu československých celin 1918 - 92 Františka Beneše jde o balíkovou průvodku (kat. č. CPP2), která měla být dána do provozu nejspíš v únoru roku 1920. Zkušenějšího sběratele na první pohled zaujme smíšená frankatura 2x 100 haléřů Hradčany a čs. souběžná známka rakouského původu 30 haléřů Karel, jinak však vcelku běžná položka. Při bližším zkoumání však zjistíme, že zásilka byla odeslána z Prahy do Žebráku už 21. února 1919, tedy přesně o rok dříve, než uvádí výše jmenovaný katalog.
Pokusil jsem se zjistit, čím je tento rozpor způsoben, tzn. zda jde o antedatovaný podvrh či neúmyslný omyl nebo o zajímavý filatelistický nález dokladující dřívější použití (a vydání) těchto průvodek. Rozhodujícím pro toto zjištění je ověření pravosti průvodky a způsobu i doby její poštovní přepravy. Postupně jsem se zaměřil na .... >>>>> celý text - klikněte na nadpis tohoto příspěvku nebo na link níže (pdf soubor s barevnou reprodukcí o velikosti 1 MB):
http://www.japhila.cz/pdf/pruvodka_CPP2.pdf
Ing. Miroslav Štefek, Ostrava
Klíčová slova: e-katalog, celistvosti, poštovní, historie, Československo, 1918, 1939, Exponet, filatelistická, literatura