14. 8. 2007

Poštovní muzeum ve Vyšším Brodě


Pobočka Poštovního muzea Praha ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku je v historické budově bývalého opatství cisterciáckého kláštera.
Jsou zde soustředěny především trojrozměrné exponáty - zejména poštovní uniformy a mapy, pokladny, schránky, kalamáře, historické telegrafní přístroje, dálnopisné stroje, manuální i automatické telefony, dostavníky, kočáry, poštovní saně i poštovní známky - je zde stálá expozice dějin poštovnictví na našem území od roku 1526 do současnosti. Prozatím žádný z exponátů na Exponetu - v Čestné třídě není zasvěcen 3D exponátům z PM Vyššího Brodu. Napadá mně, že zde má Exponet prozatím "mezeru".
Filatelistické exponáty z pražského Poštovního muzea >>>>> http://www.japhila.cz/hof/index_cestny_dvur.htm
Vyšebrodská pobočka má otevřeno denně od 1. dubna do 31. října mimo pondělí od 9,00 - 17,00 hod. (nezapomeňte však na polední přestávku od 12,00 do 13,00 hod.).
Společně s pracovníky Poštovního muzea Vás zveme k zajímavé návštěvě poštovněhistorických expozic v krásném prostředí Šumavy... Například z Prahy jde jen o zhruba 200 km dlouhou trasu, mimochodem a zejména v nejjižnějších částech republiky velmi malebnou a romantickou...
B. J.
Klíčová slova: Poštovní, muzeum, Postal, Vyšší, Brod, poštovnictví, uniformy, mapy, pokladny, schránky, kalamáře, historické, telegrafní, přístroje, dálnopisné, stroje, manuální, automatické, telefony, dostavníky, kočáry, saně, známky