8. 10. 2007

Poplatek 2f Uherské královské pošty


Zajímavosti a vzácnosti československých celistvostí z let 1918 – 1939 (12)

Mnohým sběratelům jistě neuniklo frankování různými druhy známek o hodnotě 2f či 2h na uherských poštovních poukázkách použitých jako předběžné po vzniku ČSR, které „jaksi nezapadají“ do celkové výše výplatného, které bylo podle poukázané částky různé, ale vždy dělitelné pěti (viz přehled tarifů na zadní straně „růžové“ uherské peněžní poukázky). Jaké poštovní služby či fiskální poplatky byly takto zúčtovány se nám prozatím nepodařilo zjistit, ale podle sběratelsky doloženého materiálu známe následující skutečnosti:

1. Jedná se o poplatek Uherské královské pošty ve výši 2f spojený s poukazováním peněz prostřednictvím pošty, ať již obyčejnou poštovní peněžní poukázkou růžové barvy, na které byl vytištěn v podobě kolkové známky, dobírkovou peněžní poukázkou (jedno i dvoudílnou) nebo telegraficky, kde byl zúčtován poštovní známkou. Použití při zasílání peněz z realizovaných poštovních příkazů není doloženo z důvodu nedostatku sběratelského materiálu.
2. Poplatek je doložen od roku 1906 na formuláři uherské peněžní poukázky, viz katalog uherských celin /lit. 2/.
3. Poplatek byl vybírán při poukazování peněz pouze ve vnitrostátním styku, ve styku s cizinou není doložen. Jako určitá anomálie se jeví skutečnost, že poplatek 2f není zúčtován na uherských mezinárodních peněžních poukázkách žluté barvy použitých ve vnitrostátním styku (až na jeden, nám známý případ, který uvádíme níže).
4. Poplatek 2f byl účtován po dobu platnosti I. tarifního období, ve II. TO (tj. od 15. 5. 1919) se již nevyskytuje.

Na ilustraci: Uherská mezinárodní poštovní peněžní poukázka odeslaná z pošty Skalice (Szakolcza) 10. 3. 1919 do Lipníku. Frankováno československou známkou 25h Hradčany a uherskou spěšnou známkou 2f. Spěšnou známkou 2f je uhrazen fiskální (?) poplatek. Na zadní straně příchozí razítko Lipník 13. 3. 1919. Jediný nám známý případ úhrady poplatku na „žluté“ uherské poukázce.
Miroslav Štefek a Jan Kypast