18. 11. 2007

Podzimní dny v české organizované filatelii

Měsíc září byl ve znamení české účasti na několika mezinárodních výstavách. První v řadě byla mezinárodní kvalifikační filatelistická výstava 1. stupně Polsko-Čechy-Německo „LUBIN 2007“ ve dnech 17. - 23. září 2007 v polském městě mědi Lubinu. Český komisař Václav Svoboda z Chomutova přivezl na výstavu 13 soutěžních exponátů a 1 exponát do čestné třídy. Mezinárodní jury sestávala ze 12 členů a předsedal ji Polák Jerzy Gruszczinski. Za SČF v ní působili Walter Müller a Lumír Brendl. Bilance našich vystavovatelů byla úspěšná. Ve třídě tradiční filatelie byla vůbec nejlepším exponátem vyhlášena „Velká Británie 1840 - 1873“ Petra Radosty z Horního Slavkova, jež dostala zlatou medaili a zvláštní cenu. Nejlepší zahraniční mládežnickou sbírkou se stala „Praha“ Barbory Štěchové z Aše, jež získala pozlacenou medaili. Jistě všichni pak máme radost z toho, že tři naši vystavovatelé, kteří nemohli být hodnoceni na výstavě Hradec Králové 2007 a do Polska se neváhali přihlásit, zde obstáli a kvalifikovali se na světovou výstavu PRAGA 2008. Jsou to Václav Košťál a exponát „Novinové známky ČSR I 1918 - 1920“ — velká pozlacená medaile (EXPONET: http://www.japhila.cz/hof/0018/index0018a.htm ), zatímco další dva získali kvalifikační pozlacené medaile: František Dusbábek za „Poštovní použití rakouských a uherských známek v ČSR v letech 1918 - 1919“, a Pavel Bouda za „Hradčany — poštovní použití první kresby“ (EXPONET: http://www.japhila.cz/hof/0041/index0041a.htm ). Blahopřejeme.

Další v pořadí byla mezinárodní specializovaná výstava filatelistické literatury LIPSIA 2007 ve veletržním Lipsku. Zde uspěl náš národní komisař a publicista Miroslav Langhammer z Prahy, jehož kniha „Filatelie je víc než jen známky“ získala velkou pozlacenou medaili. Další dva české tituly obdržely stříbrnou a postříbřenou medaili. Je dobře, že i ve třídě filatelistické literatury, která bude jednou ze čtyř soutěžních tříd světové výstavy PRAGA 2008, se máme čím pochlubit a představit se světu.

Třetí mezinárodní filatelistickou výstavou za účasti SČF byla HUNFILA 2007 v Budapešti. Tady byl národním komisařem Bedřich Helm z Klatov. Na sklonku měsíce září organizoval nejen českou účast, ale v první říjnový den se jako delegát SČF s právem hlasovacím zúčastnil i kongresu Evropské federace filatelistických svazů FEPA. Na jeho programu byla řada závažných otázek evropské filatelie, o nichž jistě budeme brzy informováni.

Jeden ze křtů české poštovní známky, v nichž má SČF na mezinárodním poli od prvního křtu známky Unesco ve Žd‘áru nad Sázavou v roce 1996 primát, se konal v den vydání 3. října 2007 v Plzni. Jednalo se o emisi Technické památky: „Vodárenská věž Plzeňského pivovaru“ (EXPONET FORUM: http://expo-net.blogspot.com/2007/11/v-prazdroje-o-plzeskm-ktu-vodrensk-ve.html ). Známku navrhl akademický malíř a grafik Jan Kavan a skvěle ji vyryl grafik Václav Fajt. V ten den se v Galerii U Andělíčka konala odpoledne autogramiáda, kterou uspořádal KF 03-13 Plzeň díky iniciativě jeho předsedy Josefa Kotka. Pro autogram obou tvůrců si sem přišlo přes 100 zájemců. Večer se pak díky úsilí stejného plzeňského předsedy konal křest známky. Vodárenská věž Plzeňského Prazdroje právě letos oslavuje 100. výročí od svého zbudování. Křest byl však již plně v rukou pořadatele, kterým byl právě Plzeňský Prazdroj — součást české kultury . Den 3. října byl totiž navíc i dnem zahájení několikadenního kulturního festivalu „Pilsner Fest“. A tak pořadatel pozval na slavnostní večer od 20 hodin do Červeného salónku 200 významných hostů včetně dvou desítek členů plzeňského klubu filatelistů. Vlastní křest byl zahájen ve 21 hodinu. Ve světle reflektorů mu na pódiu, nad nímž byla na plátně proriítnuta barevná zvětšenina známky, asistovalo pět kmotrů: primátor města Plzně, ředitel marketingu Plzeňského Prazdroje, autor známky — akademický malíř Jan Kavan, Mistr-rytec Václav Fajt, a předseda SČF, kterého pořadatelé požádali o uvedení známky. Ohlas originálně pojatého křtu ve veřejnosti i mezi přítomnými zástupci médii byl značný a hlavně příznivý.

SČF však nezůstává stranou dění ani v Mezinárodní filatelistické federaci FIP, jejímž byl v roce 1926 v Paříži prostřednictvím delegáta dr. Zdeňka Rezníčka z klatovského gymnázia spoluzakladatelem. Dne 6. října 2007 se konalo v Lucemburku již 75. celodenní zasedání Řídícího výboru FIP. Zúčastnil se ho i jeho člen a předseda SČF L. Brendl. Všichni přítomní byli příjemně překvapeni dárkem od lucemburských filatelistů: personalizovanou celinovou dopisnicí Lucemburské pošty s reprodukovanou fotografií stávajících členů ŘV FIP a s vytištěnou známkou s platností pro země Evropské unie. Na pořadu jednání byla mj. nejen PRAGA 2008, která je široce propagována i v lucemburském denním i odborném tisku. Její připravenost kladně hodnotil i prezident FIPu Joseph Wolff, který je zároveň konzultantem pražské výstavy se schvalovacími pravomocemi, a který v Praze dne 26. srpna 2007 podepsal Dohodu o pořádání výstavy mezi FIPem, SČF a organizací Progres Partners Advertising. V Lucemburku bylo také předběžně dohodnuto, že tým pro hodnocení filatelistické literatury včetně elektronické, povede mezinárodní jurymari a současně ředitel FIP odpovědný za komisi FIP pro filatelistickou literaturu, Charles J. Peterson z USA. Ten na místě zpracoval zásady postupu při hodnocení literatury, tištěné, elektronické i webových stránek. Překlad bude předán organizačnímu výboru výstavy PRAGA 2008, který bude zásady uplatňovat. Na zasedání se však projednávalo mnoho dalších úkolů a problémů. Např. sestavy jury pro světové výstavy ISRAEL 2008 v Tel Avivu a EFIRO 2008 v Bukurešti. Také příprava červnové mezinárodní výstavy „Salon du Timbre et de l‘Ecrit 2008“ v Paříži. Tato výstava získala uznání FIP a FEPA a bude se na ní soutěžit ve třídách tradiční filatelie, poštovní historie, poštovních celin, tematické filatelie, aerofilatelie a fiskální filatelie (kolků). Národním komisařem byl jmenován Bedřich Helm. Byla projednána i změna na funkci generální sekretářky FIP. Od dubna 2008 se ujme funkce paní Andrée Trornmer—Schutz z Lucemburska, která po 22 letech nahradí ve funkci paní Marie-Louise Heiri ze Švýcarska, jež odchází do důchodu. Paní Trommerová byla vybrána ze tří uchazečů a 6. 10. 2007 s ní byla podepsána pracovní dohoda na roční zkušební dobu. Kontakt na sekretariát FIP v Curychu však zůstává beze změny. Pokud jde o sestavu jury světové výstavy PRAGA 2008, bude posouzena a projednána na příštím zasedání Řídícího výboru FIP v Paříži dne 16. února 2008, stejně tak jako program 70. kongresu FIP v Bukurešti v červnu 2008.

Koncem měsíce září tr. se konal mezinárodní seminář o tematické filatelii a jejím současném stavu v rakouském městě Sankt Pölten (Japhila: http://www.japhila.cz/2007/Exponet_forum010.htm ). Na pozvání rakouského svazu VÖPh se jej zúčastnil Walter Müller z Ostravy. Program semináře byl hohatý a sjeho výsledky i diskusí nás jistě jeho účastník brzy seznámí. Ještě předtím se však konalo ve Vídni valné shromáždění rakouských filatelistú, jehož se rovněž na pozvání VůPh místo omluveného předsedy SČF zúčastnil zastupováním pověřený Bedřich Helm, člen předsednictva SČF. Mj. nás informoval o tom, že místo dosavadního prezidenta VÖPh pana Ericha Bobera. který již na další období nekandidoval, byl novým prezidentem VÖPh zvolen nám i z výstav PRAGA známý Prof. Dr. Willibald Tettinek.

Nakonec ještě zpráva o tom, že v polském Lubinu došlo i kjednání s Petrem Girlichem, místopředsedou Zemského svazu filatelistických spolků v Sasku. Německými pořadateli bylo potvrzeno, že v pořadí již čtvrtá výstava Euregio Egrensis 2009 bude uspořádána v městě Schwarzenberg v Krušných Horách ve dnech 3. - 4. října 2009. Jak vidíme, čeští filatelisté mají před sebou mnoho dalších možností ke zdravého soutěžení a vzájemné výměně zkušeností.

Je však nutné, abychom byli všichni na tuto stále silnější mezinárodní výzvu dobře připraveni. Jak naši vystavovatelé, tak i jurymani musí být vybaveni kvalitními odbornými znalostmi na současné úrovni poznání. Se současnými trendy se musí iniciativně seznamovat sledováním našeho i zahraničníhó filatelistického tisku a vlastním studiem naší a zahraniční odborné literatury. Pomoci může účast na seminářích a instruktážích. Ty by měly probíhat především v rámci odborných společností a sekcí SČF po projednání ve VV SCF a v předsednictvu SČF. Nezastupitelnou roli v tom musí také sehrát nominovaní zástupci — delegáti SČF vjednotlivých odborných komisích FIP. Stávající jmenný seznam s návrhy na doplnění bude uveřejněn v příštím Čísle Informací SČF.

Jak již jen z tohoto stručného výčtu vyplývá, současná česká filatelie důstojně navazuje na tu českou, jež se zrodila v Praze v roce 1887 založením Klubu českých filatelistů, i na tu československou, kterou tak zajímavě popsal Václav Nebeský ve svém „Filatelistově podzimním rozjímání“. Naše velká tradice a 120. výročí vzniku české organizované filatelie jsou připomenuty slavnostním setkáním v pražském Poštovním muzeu dne 16. října 2007.

Lumír Brendl, předseda SČF
Informace SČF –
http://www.informace-scf.cz