14. 11. 2007

Provizorní používání známek změnou funkce, dělením a vyplácení v hotovosti


Doba rozpadu Rakousko-Uherské monarchie a vzniku Československa a dalších nástupnických států byla provázena zmatky a nedostatkem všeho druhu, který zachvátil i poštovní provoz této doby. Na poštách byl nedostatek všeho, poštovních známek, razítek, formulářů i kvalifikovaných zaměstnanců. Tím byly vytvořeny podmínky pro nestandardní řešení jindy běžných provozních záležitostí poštovního provozu.

Při nedostatku poštovních známek příslušných druhů a nominálů byly zásilky nejčastěji vypláceny buď částečně nebo úplně v hotovosti. Tato skutečnost byla na korespondenci potvrzována ručními poznámkami nebo otisky razítek (např. Franco, Hotově zaplaceno, atp.). Hotovostní vyplácení však bylo administrativně náročné, zejména vedení evidence hotových příjmů a výdajů, z toho důvodů mnohde dochází ke zjednodušení práce a tím ke vzniku známkových provizórií.Používání poštovních známek se změněnou funkcí, případně známek dělených k vyplácení zásilek je z poštovního provozu dostatečně známé, v některých obdobích poštou tolerované či dokonce úředně povolené.

Používání jiných druhů (např. doplatních, novinových, atp.) známek ve funkci známek výplatních, či známek výplatních, novinových i jiných ve funkci známek doplatních bylo poměrně časté zvláště po vzniku Československé republiky v I. tarifním období, zejména po dobu platnosti rakouských a uherských poštovních známek, coby československých předběžných a souběžných. Poštou bylo tolerováno a důvodem byl již zmíněný nedostatek známek určitých hodnot a druhů na některých poštách, mnoho zásilek z této doby však bylo poznamenáno aktivitou tehdejších filatelistů a poštovních úředníků (často v jedné osobě), kteří uměle vyráběli nejrůznější „rarity“.

Po skončení platnosti rakouských a uherských souběžných známek k 28. únoru 1919 došlo k úbytku zásilek vyplacených známkami se změněnou funkcí a všech ostatních provizórií (např. používání dělených známek). Důvodem bylo bezpochyby zlepšené zásobování poštovních úřadů definitivními čs. výplatními známkami emise Hradčany, doplatními známkami emise Secesní ornament a novinovými známkami emise Sokol v letu, ale i přísnější postoj pošty k různým provizóriím....

Celý text >>>>> http://www.japhila.cz/2007/Exponet_forum015.htm

Miroslav Štefek a Jan Kypast