9. 11. 2007

Skvělý nápad na internetu! podruhé

Když jsme před třemi lety poprvé informovali o nové aktivitě internetového magazínu Japhila - chystané trvalé výstavě poštovních známek na internetu (F. Beneš: Skvělý nápad na internetu!; F9/04/32 >>>>> http://www.japhila.cz/exponet.htm ) v závěru jsme konstatovali, že „jde o mimořádně rozsáhlý záměr; o úkol, na nějž si prozatím netroufly ani velké zahraniční filatelistické firmy a organizace. Je samozřejmé, že i naši odvážlivci pod jeho velkou tíhou mohou zakolísat a může se dokonce ukázat, že je nad jejích síly: I tak má ale smysl se do něj pustit. Na pomníčcích většiny nesplněných přání stojí totiž nápis: Nepokusil se ...“.

Následující tři roky však ukázaly, že když se chce, všechno jde. Trpělivá a doslova každodenní práce vyústila do více než 300 vystavených exponátů (kulatý počet 300 byl dosažen 5. října), a to doslova z celého světa (vystavovatelé z 35 zemí). Akce se dokonce rozvinula natolik, že její pořadatelství v roce 2006 převzala samostatná, k tomu účelu zřízená obecně prospěšná společnost Virtuální výstavy EXPONET, která pro výstavu dokonce získala záštitu ministra kultury ČR! Vedle rostoucího počtu exponátu se na samotnou výstavu nabalují i další aktivity - snaha a hodnocení exponátu, diskusní blog, recenze a další. To všechno snadno najdete na
http://www.exponet.info/ nebo na známé adrese http://www.japhila.cz/ (tu má asi každý sběratel nastavenou na svém prohlížeči mezi oblíbenými a spolehlivě se přes ni na výstavu prokliká). Pokud tedy koketujete s myšlenkou na sestavení výstavního exponátu, může vás návštěva Exponetu inspirovat. A pokud už exponát máte, můžete jej sem nabídnout k trvalému vystavení - zbude tak po něm památka, i když ho jednou přepracujete či rozprodáte. Na Exponetu navíc neplatíte výstavní poplatky a hlavně nemusíte zápasit s prostorem, takže na rozdíl od tradičních výstav pořádaných podle regulí FIP můžete vystavit i výrazně rozsáhlejší objekty (počet listů a „rámů“ není omezen).

František Beneš
Filatelie 11/2007
http://www.stamps.cz/