22. 12. 2007

Poštovní poplatky na balíkových průvodkách



Zajímavosti a vzácnosti československých celistvostí z let 1918 - 1939 (15)

Balíkové průvodky sloužily jako doklad doprovázející balíkovou zásilku, na který se zaznamenávaly potřebné údaje o zásilce, odesílateli, příjemci i provedených poštovních úkonech, a na kterém též byly zúčtovány různé poštovní poplatky (známkami, v hotovosti atd.).

Šlo o jednodílné poštovní formuláře o rozměru cca 180x125 mm, vytištěné na tuhém papíru. Přední strana měla tři části. Do střední části se zapisovala adresa příjemce, údaje o zásilce (např. cena a druh zboží) a údaje pošty související se zásilkou. Pravá část sloužila k úhradě vylepením výplatních známek, či záznamem při platbě v hotovosti. Levou část pak tvořil ústřižek pro adresáta s uvedením adresy odesílatele a poštovním razítkem. Přední strana byla opatřena kolkem, jímž byla zúčtována „přepravní“ daň. Na zadní straně průvodky byl prostor pro potvrzení převzetí zásilky adresátem a místa pro záznamy pošty o doručení zásilky. Zde byly také doplatními známkami zúčtovány poštovní poplatky vztahující se k doručení zásilky.

Balíkové průvodky byly určeny k zasílání balíkových zásilek ve vnitrostátním a mezinárodním poštovním styku. Na přední straně průvodky vyplnil odesílatel adresu příjemce i odesílatele, druh balíku a jeho obsah a případně i jeho cenu. Poštovní úředník nalepil na průvodku balíkovou nálepku s názvem odesílací pošty a číslem balíku, zapsal na ní ověřenou hmotnost zásilky a v pravé části průvodky provedl záznam o úhradě poštovného nalepením známek či zápisem při platbě v hotovosti. Poté balík spolu s průvodkou předal k další přepravě. Jako stvrzenku o podání balíku obdržel odesílatel potvrzený podací lístek. Dodací pošta vydala zásilku adresátovi oproti potvrzení (podpis) převzetí balíku na zadní straně průvodky. Balík mu byl předán i s levým ústřižkem průvodky, který mohl použít např. při reklamaci. Zbylé dva díly průvodky zůstaly archivovány na dodací poště.

Celý text >>>>> http://www.japhila.cz/2007/Exponet_forum018.htm

Na ilustraci: Československá balíková průvodka odeslaná spěšně z pošty Dašice v Čechách 5. 12. 1935 do Jaroměře, příchozí razítko Jaroměř 6. 12. 1935. Poplatky při podání uhrazeny v hotovosti s výjimkou příplatku za spěšné zacházení, který byl zúčtován čs. výplatní známkou 1 Kč Portréty.

Miroslav Štefek a Jan Kypast