17. 12. 2007

Společnost přátel Poštovního muzea SČF (SPPM)

Na posledním zasedání předsednictva Svazu českých filatelistů bylo schváleno založení nové odborné společnosti SČF – Společnosti přátel Poštovního muzea. Na ustavující schůzi byl pak jejím předsedou zvolen známý filatelistický znalec a publicista Pavel Aksamit (mimo jiné i autor právě vydávaného nového dílu Monografie). Společnost je otevřena všem zájemcům; její stanovy jsou k dispozici:

Stanovy Společnosti přátel Poštovního muzea SČF (SPPM)

1. Společnost přátel Poštovního muzea SČF (SPPM) sdružuje členy SČF, kteří se zajímají o činnost Poštovního muzea (PM) v Praze a jeho pobočky ve Vyšším Brodě, chtějí být o ní informováni a jsou ochotni v případě potřeby muzeu napomáhat při plnění jeho úkolů. Členy SPPM se mohou stát i další osoby - nečlenové SČF, a to jako členové přidružení. Přidružení členové se účastní činnosti SPPM, ale nemají právo volit a být voleni do orgánů SPPM, ani další práva příslušející podle Stanov SČF jen členům SČF.

2. SPPM vznikla na základě ust. Hlavy IV. Stanov SČF, jako zájmové sdružení v rámci SČF. Ve své činnosti se řídí Stanovami SČF, zejména ustanoveními Hlavy III. - VIII., a Organizačním řádem SČF. V čele Společnosti stojí tříčlenný výbor, který tvoří předseda, místopředseda a tajemník, volení valnou hromadou společnosti, a to vždy na dobu 5 let. Na stejnou dobu volí valná hromada i jednoho revizora Společnosti.

3. SPPM od svých členů nevybírá žádný členský příspěvek a nevyvíjí ani žádnou hospodářskou činnost, takže nevede ani účetnictví. Výjimkou je vybírání příspěvků SČF od osob, které jsou členy SČF výhradně jejím prostřednictvím; takto vybraný členský příspěvek SČF je neprodleně odveden sekretariátu SČF.

4. Vedle propagace aktivit PM a informování o nich SPPM chce být i platformou pro setkávání a spolupráci zájemců o muzejní práci a o práce s ní související (badatelské, výstavní apod.), a to nejen v Praze, kde je sídlo Poštovního muzea, ale i na dalších místech České republiky, s cílem napomáhat podle svých možností vzniku a rozvoji stálých či příležitostných expozic souvisejících s oborem filatelistického zájmu. Za tímto účelem pořádá ročně jedno až dvě setkání, na nichž budou mít členové možnost se sejít a otevřeně si pohovořit o předmětu svého zájmu, objasnit technické problémy, ekonomické otázky a vůbec všechno, co s ním souvisí. Součástí práce SPPM bude i pomoc začínajícím zájemcům o muzejní práci a vyhledávání kontaktů mezi nimi a tradičními muzejními pracovišti apod. SPPM se bude podílet i na přípravě, propagaci a průběhu akce Den české filatelie, pořádané v Poštovním muzeu v Praze.

5. SPPM nabídne spolupráci i dalším obdobným sdružením zájemců o muzejní práci v rámci i mimo rámec SČF a podle svých možností je v jejich činnosti podpoří.

6. SPPM bude svým členům zajišťovat podrobné informace o připravovaných akcích PM, popř. o akcích dalších subjektů, s nimiž naváže spolupráci.

7. SPPM bude usilovat o spolupráci s nepoštovními muzejními institucemi v jichž fondech se nacházejí předměty filatelistického zájmu, v jejímž rámci se bude snažit, aby evidence těchto fondů byla dostupná členům SPPM i dalším členům SČF, např. v elektronické podobě na oficiálních stránkách SČF na internetu.

8. Se svou činností bude SPPM seznamovat odbornou veřejnost prostřednictvím internetových stránek SČF, filatelistických časopisů a zpravodajů, popř. v dalších sdělovacích prostředcích.

Tyto Stanovy Společnosti přátel Poštovního muzea (SPPM) SČF byly předloženy ke schválení a registraci předsednictvu SČF, konanému dne 24. listopadu 2007.

Pavel Aksamit, e-mail: p.aksamit@seznam.cz