5. 5. 2008

Zasílání peněz telegraficky


Smysl a přínos telegrafické poukázky spočíval tom, že jejím prostřednictvím bylo možno urychlit převod peněz od odesílatele k adresátovi. Šlo především o to, jak zkrátit dobu potřebnou na fyzickou přepravu poukázky z podací pošty na poštu dodací. Systém telegrafní poukázky to vyřešil na svou dobu geniálně. Poukázky zdvojil. Originální poukázku (označenou jako „průkazní“) nechal putovat dál standardně poštou, ale současně poslal na dodací poštu telegrafické „avízo“ (skutečnou telegrafickou poukázku), s formalizovaným textem obsahujícím údaje kdo, kolik a komu posílá peněz. Na základě tohoto telegramu bylo pak možné peníze vyplatit ihned. Peníze tak byly vyplaceny jakoby „zálohou“ a konečné administrativní zúčtování celé transakce se dokončilo až po příchodu originálu průkazní poukázky na dodací úřad.
Takové řešení si ovšem vynutilo několik specifických odchylek v úpravě poukázek, v postupech zúčtování a samozřejmě též vznik dalšího samostatného formuláře: výplatní „Stvrzenky k telegrafické poukázce“. Vzhledem k odlišnému způsobu doručování a zúčtování telegrafních poukázek nebyly např. na zadních stranách průkazních poukázek rubriky pro zúčtování návěstného či doručného a ani zde toto zúčtování nebylo prováděno (proto se také na standardně použitých formulářích nevyskytují doplatní známky). Tyto chybějící rubriky (včetně zúčtování poplatků doplatními známkami) najdeme právě na Stvrzenkách k telegrafickým poukázkám. S určitou mírou nadsázky by se dalo dokonce říci, že s hlediska funkce je kompletní telegrafická poukázka vlastně formulář trojdílný, přičemž první díl sloužil ke složení peněz na poště (průkazní poukázka), druhý k přenosu informace o příkazu k platbě (telegram) a třetí k jejich vyplacení (stvrzenka). Každý díl byl zcela samostatný a specifický, přesto se ale spolu nakonec sešly při konečném vyúčtování…
Z poštovně historického hlediska jsou nejzajímavější komplety dvou či všech tří formulářů, které se vztahují k téže peněžní zásilce (tj. buď průkazní poukázka telegrafická + stvrzenka nebo telegram, resp. průkazní poukázka telegrafická + stvrzenka + telegram).
1. Popis formuláře
Úprava jednotlivých formulářů „telegrafních“ poukázek (tuzemské/mezinárodní, resp. rakouské/uherské) se od sebe liší výrazněji, než tomu bylo u jiných druhů poukázek. Proto je popíšeme samostatně....
Na reprodukci: Kompletní uherská universální průkazní poukázka k poukázce telegrafické odeslaná z pošty Ružomberok (Rozsahegy) 9. 11. 1918 do Přívozu. Frankovaná uherskými známkami použitými jako československé předběžné 2x 10f a 3x 25f Ženci. Na ústřižku příchozí razítko Přívoz (Oderfurt) 12. 11. 1918.
Miroslav Štefek, Vladimír Schödelbauer a Jan Kypast