24. 10. 2008

Olina Táborská: "Ivana Šárová - Pronikla i mezi filatelisty"

... Ivana Šárová si udělala jméno díky filatelistické publikaci jubilejních známek nazvané T. G. M. 1923. Je v mnohém objevná. Mimo jiné i v tom, že autorka uvádí zcela nové poznatky o tzv. deskových vadách.

Jak známo, filatelisté hledají různé odchylky, chybotisky a v podstatě tiskové zmetky. I zde platí pravidlo: čeho je málo, to je vzácné, tedy ceněné a ve finále drahé. Okamžitě po vydání známky začínají hledat jakékoli chyby a většinou je záhy objeví, ale u série známek z roku 1923 jim to uniklo. Deskové vady popsala až za 85 let od vydání známek právě Ivana.

Práce s publikací jí zabrala rok a půl. Zrovna ideální podmínky však neměla. Ve firmě byli už nějaký čas nespokojeni s ředitelkou a vyhrotilo se to zrovna v době, kdy se Iva těšila, jak si prací na publikaci zpříjemní mateřskou dovolenou.

„Museli jsme jí dát výpověď a já nastoupila za ni. Fungovala jsem jako šéfka, máma, manželka a filatelistická badatelka v jednom. Hodiny a hodiny jsem trávila v archívu Poštovního muzea i konzultacemi s mnoha odborníky,“ vzpomíná na podmínky, v nichž publikace vznikala. Na její kvalitě to však vidět není, naopak za ni získala zlatou medaili na nedávné mezinárodní výstavě Praga 2008...


Celý text >>>>> http://www.novinky.cz/clanek/151955-ivana-sarova-foti-umelecke-akty-a-vyvraci-myty-o-hloupych-modelkach.html

Olina Táborská
Právo >>>>> http://pravo.novinky.cz/