4. 11. 2008

Jak je to s počítáním přístupů?

Zdálo by se, že s počítáním přístupů na internetové stránky nemůže být problém. Přesto jsou lidí zvídaví a vrtá jim to hlavou. Po reakci jednoho z nich dávám argumenty k dispozici i ostatním...
--
V podstatě existují dva přístupy počítání přístupů na stránky a oba jsou masivně používány.


Jeden směr počítá přístupy z jednotlivých (unikátních) počítačů 1 x denně, tedy i kdyby jste šli na takový web 5 x denně v různou dobu, započte se Vám jen jedno počitadlo a po celý den (24 hodin) se nezmění. Takovou praxi zvolil např. dr. Petr Gebauer, který má odborný PH web a s českým handicapem jenom v angličtině, avšak ještě o maličkou trochu déle než existuje Japhila, přesto má počitadlo na "něco kolem 18.000 přístupů": http://phist.webpark.cz/
--
Druhá varianta hojně používaná např. zpravodajskými portály nebo komerčními weby (od Neviditelného psa po IDnes (že je zde skryté počitadlo je samozřejmé) apod.) - a současně od prvního dne vydání Japhily (od 17. května 1999 dodnes), je počítání každého přístupu. Tedy i opakovaného. Jak z toho vyplývá, tento způsob jsem zvolil já pro svůj charakteristický komunitní web, rozcestník a nejnověji (5. rokem) i vystavovatelský web Exponet:
http://www.japhila.cz/index2.htm

Nikdo, kdo poctivě sleduje Japhilu nemůže říci, že počítání bylo nebo je manipulované. Narůstající počet přístupů je dostatečně průkazný každému návštěvníkovi. Dny, kdy počitadlo za téměř 10 let nefungovalo se počítají na dny (a v tyto dny skutečně nepočítalo = nepřipisovalo). Od samého počátku jde o počitadlo identické od jednoho subjektu - mě neznámého poskytovatele (na počátku studenta ČVUT v Praze).
--
Žádný způsob počítání není lepší nebo horší, oba jsou legitimní a korektní. Skutečné individuální přístupy počítačů (tzv. unikátních návštěvníků) dokládají jiné a přesné způsoby měření (včetně konkrétních IP adres. tedy návštěvníků) a jsou určeny především obchodním partnerům webu. Poznáme, z které adresy se kdo na web dívá, ale nevíme, komu ta adresa patří.


Například rozsáhlost Japhily a potažmo Exponetu je tak masivní, že každá z více než 35.000 internetových stránek Japhily může být kteroukoliv vteřinu vstupní: jinudy na Japhilu jde ten, kdo je z Česka, kdo hovoří anglicky nebo německy, koho zajímá jen inzerce, kdo se zajímá o odborné články, koho zajímá Exponet a zde zase, koho zajímá poštovní historie, námětové exponáty, razítka ... atd. atd. Stovky různých motivací si každý dosadí sám. Byli tito lidé na Japhile? Prokazatelně byli a proč by tedy neměli být započítáni a třeba opakovaně když otevírají a zobrazují stránky opakovaně? Když to obrátím, na kterou jedinou a správnou stranu bych měl počitadlo dát? A je jisté, že všichni by k tomu co je zajímá chodíli jen tou jedinou správnou cestou? A když vystavovatel z Bolívie, bude navštěvovat jenom svůj exponát (například), byl na Japhile/Exponetu? Byl.

Dávám k dispozici 3 obrázky:

Na prvním je dnešní statistika přístupů počítaná od 1. do 3. listopadu (stop čas je ráno 4. 11. 2008 v 01:30 CET). Nejvíce různých stránek Japhily/Exponetu za první 3 dny listopadu shlédl(i) sběratelé z Makedónie - 17.544 stránek a shlédli je opakovaně, takže je Makedonci zobrazili celkem 64.127 x (hity). Přitom si na své počítače stáhli 4,56 GB (gigabyte, čti gigabajtů) dat - textu a obrázků. Na 2. místě to byli v první tři listopadové dny Češi, kteří shlédli 8.480 různých stránek a zobrazili si je celkem 104.467 x (hity). Stáhli si na svá PC data ve velikosti 3,87 GB. Tato statistika je pouze za první 3 dny listopadu 2008!

(Klikněte prosím na obrázek pro jeho celé zobrazení - týká se všech 3 obrázků).

Na druhém obrázku je situace na Japhile od počátku roku (1.-10. měsíc + 3 dny v 11/2008), kdy Japhilu/Exponet navštívilo (dosud) 125.874 unikátních návštěvníků z různých počítačů. Ti ovšem navštívili Japhilu/Exponet ve skutečnosti dohromady 211.815 x, shlédli (zobrazili) přitom dohromady 2,856.786 různých stránek. Opět počítáno součtem, tedy dohromady, je všichni otevřeli 20,344.467 x !!! Jde Vám z těch miliónů hlava kolem? Ale to jsou skutečně doložitelná čísla internetového provozu na serveru a doméně japhila.cz, počítána podle jednotné a závazné metodiky nezávislého auditora. A ještě pár čísel z poslední rubriky "Bajtů": Celkem všichni návštěvníci stáhli na svůj počítač (zobrazili) 598,16 gigabajtů dat za prvních 10 měsíců a 3 dny, což při velikosti 1 DVD = 4,7 GB, dává pro porovnání a měřitelnost našich představ počet plných 127 stažených DVD disků!



A ještě třetí obrázek (níže): zde, úplně dole je maličkatý obrázek/čtvereček - logo měřicího webu "navrcholu", u kterého Japhila již jednou byla a před léty s ní byla ukončena spolupráce, protože překročila povolený počet návštěv, který byl akceptovatelný pro měření návštěv webu zdarma (v dnešní době je již hranice povolených počtů přístupů posunuta, Japhila však pod svou doménou Japhila magazínu přístupy již "navrcholu" neměří).

Tentokráte jsme ale nezařadili Japhilu jako takovou, ale pouze Exponet a to ještě pouze z 6 nejpravděpodobnějších stran, odkud směřují návštěvy Exponetu. Znamená to, že přístupy jsou tedy měřeny jenom ze 6 internetových (html) stránek a zbývajících 34.994 internetových stran počitadlo "navrcholu" (ostatně obdobně ani "japhila/Exponet") nemá. Důvodem bylo jenom otevření dalšího propagačního kanálu, kterým se nezaujatý a Japhily/Exponetu neznalý návštěvník může na Exponet dostat. Přes navštěvované žebříčky navrcholu v kategorii "Neziskové organizace": http://navrcholu.cz/Statistika/117774/



Je pravda, že tyto přístupy jsou podstatně menší, než uvádíme v celkovém měření přístupů Japhily. Není v tom ale žádný rozpor (!!!), sledují se zde pouze přístupy z těch 6 stránek na kterých vidíte to maličkaté čtverečkové logo. Když se vrátím k příkladu o pár řádků výše: např. Bolivijec, který se bude dívat jenom na své exponáty, statistikou "navrcholu" vůbec neprojde, protože na exponátech ani třídách Exponetu statistika "navrcholu" není přidána.

A jak je to s přístupy přes mobily? Každé připojení přes mobil, tzv. dial upem, je nové, čili unikátní. Je to proto, že mobilní síť přiděluje mobilu dynamické číslo, které je právě volné, nebo se uvolnilo. Pokaždé jde o jinou IP adresa připojovatele. Tato nic neříkající skutečnost je zmíněna jen proto, že neznám filatelistu, který by se telefonicky připojoval a odpojoval jen proto, aby se stal nově unikátním hostem a zlepšoval si tak statistiku webu. Pominu-li vstupní poplatky na uskutečnění hovoru a desítky vteřin trvající obstrukci, prakticky bez hmatatelného efektu... Spíše se tak bude dít v případech, že "spadne" díky slabému nebo nekvalitnímu signálu mobilní připojení a člověk se musí připojit opětovně, chce-li jít třeba na Japhilu/Exponet.

U širokopásmového internetového připojení (pevná linka, wi-fi nebo kabelové připojení apod.) sice poskočí počitadlo x krát, ale pro obchodníky je směrodatné (jak se říká ve filmu Vrchní prchni "směroplatné") číslo (počet) unikátních hostů. U širokopásmového přístupu (broadbandu) se IP adresa zpravidla nikdy nemění, i kdybyste šli na Japhilu/Exponet 25 x denně. Za 24 hodin tedy budete stále jenom 1 x unikátní. A to je právě podstatné procento v rozdílu mezi číslem "Počet unikátních návštěv" a "Počtem návštěv".

Každý z Vás ví, kolikrát týdně Japhilu/Exponet navštíví a z toho může usoudit kde je jeho osobní pozice vůči průměru. Na Japhile/Exponetu není důležité počitadlo, to je jenom němým svědkem a trvalým důkazem zájmu o nabízené informace. Důležité jsou INFORMACE soustředěné na jednom místě (doméně japhila) v obrovském datovém toku obrázků a textu směrem k Vám čtenářům a návštěvníkům. Pro tento obsah 10 let Japhilu/Exponet navštěvují desetitisíce lidí měsíčně. A za to Vám všem patří můj dík!!!

Břetislav Janík