12. 2. 2009

Kunc: Poštovní historie I. světové války



Dopis odeslaný příslušníkem indických jednotek bojujících na Západní frontě odeslaný z úřadu britské polní pošty č. 25 v roce 1918; zásilka byla vyfrankována jednou známkou emise vydané pro Indický expediční sbor (Indian Expeditionary Forces, I.E.F.)

--

Kniha na CD disku ve formátu *.PDF (Adobe Reader), text je v anglickém jazyce
Vydáno: v Praze roku 2007 vlastním nákladem autora
Cena: Kč 230,- vč. poštovného pro čtenáře z ČR
Kontakt: Lubor Kunc,
lubor.kunc@seznam.cz

Abych seznámil čtenáře s politickými, historickými a poštovními aspekty první světové války, připravil jsem knihu mapující její poštovní historii. Kniha válku nepojímá pouze jako evropský zápas, ale ve speciální kapitole se zabývá i událostmi v Zámoří. Konflikt je zařazen do historického kontextu, kniha se zmiňuje o událostech předcházejících první světovou válku (např. marocké krize, italsko-turecké a balkánské války) stejně jako o událostech poválečných (mezinárodní uspořádání, občanská válka v Rusku atd.).

Mým cílem bylo vytvořit filatelistického průvodce první světovou válkou. Čtenář zde najde informace o vojenských střetnutích, dopadu války na poštovní služby vč. vydávání známek, polních poštách, cenzurách, padělcích, nových zbraních použitých v konfliktu atd.

Kniha nepředpokládá hluboké znalosti čtenáře o tomto válečném konfliktu, spíše jeho zájem o historii prvních 30 let 20. století. V jejím rámci jsem popsal řadu méně známých vojenských útvarů (např. různé armády účastnící se občanské války v Rusku, rumunské legie, polské jednotky na západní a východní frontě atd.), což může být přínosné nejen pro naše čtenáře, ale zejména pro lidi ze západní Evropy, kterým východoevropské události „splývají“. Obecně lze říci, že hlavní těžiště knihy je právě ve střední a východní Evropě, vývoj konfliktu na západě je soustředěn především do kapitol Velká Británie, Francie, Belgie a Německo.

Důvodem zaměření textu na střední a východní Evropu je
1) snaha přiblížit sběratelům na západě pro ně ne příliš známou součást „Velké války“
2) zaujmout sběratele ve střední Evropě událostmi, které se týkaly jejich předků
3) ukázat, že oproti směru udávaném stávající literaturou, vývoj války ve střední Evropě také výrazně ovlivnil poválečnou situaci.



Vzhledem k tomu, že je kniha psána pro filatelisty (a to nejen naše, ale pro celou mezinárodní poštovně-historickou obec, proto je psána anglicky), důležitou součástí jejího obsahu jsou ilustrace filatelistického materiálu a informace o polních poštách různých států. Ilustrace se skládají zejména z obrázků poštovních cenin a celistvostí prošlých polními poštami z různých států: Velké Británie, USA, Francie, Rakousko-Uherska, Turecka, Itálie, Řecka, Portugalska, Zámoří …


Jsem hrdý, že mohu říci, že kniha byla vystavena na světové výstavě poštovních známek PRAGA 2008, kde byla oceněna stříbrnou medailí.

Pro Vaší lepší představu o této knize jsme připravili přiložený třicetistránkový výtah představující vybrané kapitoly knihy:
http://www.japhila.cz/hof/0481/index0481a.htm / http://www.exponet.info/

Doufám, že Vás celá kniha zaujme a poslouží Vám jako zdroj nových informací a zajímavého filatelistického materiálu. Jakékoliv komentáře a doplnění od čtenářů knihy jsou vítány !

S pozdravem

Lubor Kunc
Czech Philately On Line:
http://www.czech-stamps.org