2. 2. 2009

Slovensko: Poštová známka "DRAŽOVCE"


--

--


--

Pre potešenie účastníkov slávnostného uvedenia poštovej známky DRAŽOVCE, zobrazujúcej vzácnosť - kostol sv. Michala Archanjela, súbor otvoril truhlicu pokladov ľudového dedičstva a najskôr sa predstavil piesňami "Ten dražovský kostolíček" a "Na dražovských lúkach". Folklórny súbor Tradícia v Dražovciach vznikol už pred 40 rokmi.

Písňami privítali v kultúrnom dome ministra dopravy, pôšt a telekomunikácií Ing. Ľubomíra Vážneho, riaditeľku JUDr. Michaelu Petríkovú, predsedu predstavenstva a gen. riaditeľa Slovenskej pošty a.s. Ing. Libora Chrásta, predstaviteľov nitrianskeho samosprávneho kraja, primátora mesta Nitry Doc. Ing. Jozefa Dvonča, CSc. a mnohých ďalších predstaviteľov rôznych inštitúcií.

V Dražovciach sa zišli aj vrcholní predstavitelia z oblasti filatelie. Svetové spoločenstvo sv. Gabriel (združuje filatelistov tvoriacich exponáty s religióznou tematikou) predstavoval medzi účastníkmi prezident Spoločenstva Mons. Ján Vallo. Neodmysliteľnú organizáciu pre filatelistov - POFIS - poštovú filatelistickú službu tu zastupoval jej vedúci Mgr. Martin Vančo, PhD., Ing. Ruženka Gilányiová a ďalší. Zväz slovenských filatelistov - jeho predseda Miroslav Ňaršík. Bol tu aj predseda organizačného výboru pripravovanej Národnej filatelistickej výstavy SLOVENSKO 2009 - PaeDr. Jozef Gál a ďalší.

Na slávnosti 23. 01.2009 v Dražovciach boli obliehaní aj umelci - autor graf. návrhu K. Felix a rytec Fr. Horniak, ktorí počas autogramiády niekoľkými stovkami podpisov potešili filatelistov i ďalších záujemcov. Ešte predtým, prítomní zástupcovia médií obklopili umelcov a zahrnuli ich množstvom otázok najmä okolo prípravy známky Dražovce.

Na slávnostom uvedení známky si návštevníci mohli pozrieť expozíciu historických pohľadníc a fotografií miestneho zberateľa p. Júliusa Šaturu, otlačky rytín slovenských a československých známok, viažúcich sa k Dražovciam a Nitre zo zbierky Michala Hudeca, celistvosti s príležitostnými pečiatkami z Dražoviec a Nitry zo zbierky Milana Šajgalíka, i exponát Slovenskej pošty a POFISu.

Pekný deň všetkým želá a teší sa na stretnutie (v máji nás čaká NÁRODNÁ FILATELISTICKÁ VÝSTAVA - SLOVENSKO 2009).

MVDr. Milan ŠAJGALÍK