17. 3. 2009

Letošní Sběratel

Poštovní správy na letošním veletrhu Sběratel

Přestože 12. ročník mezinárodního veletrhu Sběratel na Výstavišti PVA v Praze-Letňanech začne až 3. září, evidují pořadatelé již přihlášky poštovních správ Běloruska, Finska, Německa, Rakouska, Slovenska, Švédska, Švýcarska a Organizace spojených národů. Nejpilnějším vystavovatelem v Praze je UNPA, která na veletrhu ani jednou nechyběla, a dala mu důvěru hned při prvním ročníku v roce 1998. Pracovníci ostatních poštovních správ již také ochutnali atmosféru veletrhu Sběratel a rádi se do českého hlavního města vracejí. Švédská pošta bude letos na veletrhu poprvé.

Wickert poprvé, Tietz po druhé a další již poněkolikáté

Na pražském veletrhu je tradičně velká účast vystavovatelů z Německa, především v oblasti filatelie. Kai Wickert z Brém dosud v Praze neprodával, ale vzhledem k jeho široké a zajímavé nabídce, která obsahuje tisíce položek, jistě nebude mít o zákazníky nouzi. Další vystavovatel z Brém Holger Tietz se po roce do Prahy vrací a přiveze s sebou nejen krabice s „hrabárnou“, ale také sbírky, alba s motivy a další zajímavosti. Udo Biener z Reutlingenu byl již se svým rozsáhlým a pestrým stánkem v Praze dvakrát a letos říká: do třetice všeho dobrého“. Náš veletrh mu přirostl k srdci. Navíc se do Prahy vrací s „inovovanou“ nabídkou. Vloni totiž svých sto tun (!) poštovních známek přestěhoval ve firmě do větších prostor a nově rozčlenil. Na veletrhu bude opět i Kniffka Philatelie z Moersu, tentokrát m.j. s velkou nabídkou filatelistického materiálu z bývalého Československa, a samozřejmě nejvěrnější německý vystavovatel – Aix-phila z Cách.

Numismatici již také zbrojí

Numismatika je tradičně druhým nejvíce zastoupeným oborem na veletrhu Sběratel, který se koná od 3. do 5.září. Z mincoven jsou už přihlášeny Rakouská mincovna, mincovna Kremnica, připravuje se samozřejmě rovněž Česká mincovna, firma Zlaté mince a rakouská Schoeller Münzhandel zastupující na deset světových mincoven atd. Investice do zlatých mincí dosahují v této době vrcholu a určitě o ně bude velký zájem i na Sběrateli. Rovněž sběratelství eura (naposledy k měnové unii přistoupilo Slovensko) je v současné době velmi populární. Tím samozřejmě nechceme podceňovat tradiční numismatiku, která je rovněž mezi sběrateli stále populárnější. Vždyť je všeobecně známo, že numismatické firmy většinou třetí den již nemají na našem veletrhu co prodávat. Pořadatelé už mají také přihlášky firem Jindřich Holna Elektris, Aurea Numismatica, Mojmíra Černého, Numisu Numismatického salonu, Miroslava Nožky a GAP-Weltbanknoten z Německa, Pi-Collectoru z Belgie, Roberta Rozmana a Masta Trade ze Slovinska, George Shaleva z Bulharska, Euro Shop Mozart z Rakouska a dalších.

Veletržní katalog nově

Pořadatelé veletrhu Sběratel letos odstupují od dosavadní verze katalogu, který byl ve formě brožury prodáván u pokladen, a nahrazují jej skládacím prospektem v celkovém formátu A2, který všichni návštěvníci obdrží zdarma. Navíc bude již v polovině srpna k dispozici vystavovatelům a v prodejnách filatelie návštěvníkům. Prospekt bude vytištěn v nákladu 30.000 výtisků. Nový česko-anglický katalog-prospekt bude obsahovat nejen údaje o vystavovatelích a plánek veletrhu, ale také inzerci vystavovatelů a dalších firem. Celobarevná inzerce může mít rozměr 145 mm na šířku a 205 nebo 100 mm na výšku. Vystavovatelé budou oproti nevystavovatelům zvýhodněni v ceně za inzerci plnými padesáti procenty.


Další informace >>>>> http://new.ppa.cz/?page=sberatel_cz
Dr. Jindřich Jirásek