26. 4. 2009

Filatelie a Historie Kostelce nad Černými lesy








V Muzeu hrnčířství v Kostelci nad Černými lesy na náměstí Smiřických se bude konat od 30. 4. 2009 výstava "Historie Kostelce nad Černými lesy v obraze a textu". Na této výstavě bude účasten monotematickou expozicí v rozsahu 5 listů také pan Jiří Kratochvíl, poštovní historik a publicista, člen našeho Klubu filatelistů, sběratelů specializovaných oborů, 00-15, Praha. Jeho expozice je věnována historii černokostelecké pošty a bude dokumentována ukázkami ze sbírky R nálepek, nálepek APOST a několika celistvostmi. Ukázky listů z jeho studijní sbírky jsou v přiložených souborech.Dále bude na této výstavě vystavovat mimo jiné také pan Josef Jíša, a to historické pohlednice Kostelce a okolí. Členové a přátelé našeho klubu měli příležitost vidět mnohé ukázky z jeho rozsáhlé sbírky již 3. 10. 1996, a to při přednášce "Historie pohlednic v poštovním provozu" kterou pan Jíšapronesl v tehdejším Středisku pražských filatelistů v Praze 3 - Žižkově, Příběnická 1, a to v rámci našeho 17. cyklu přednášek o poštovní historii asoučasnosti.Výstava v Muzeu hrnčířství potrvá od 30. 4. do 23. 5. 2009, avšak otevírací doba je omezena na čtvrtek, pátek a sobotu, vždy v rozsahu 10.00 -12.00 a 13.00 -16.00 hod. O svátcích 1. 5. a 8. 5. je muzeum zavřené. Návštěvu výstavy je možno spojit také s prohlídkou města, historického náměstí, zámku (jen vnější prostory) nebo např. lesoparku s naučnou stezkou (na tomto místě upozorňujeme na oficiální internetové stránky města http://www.kostelecncl.cz/ ).

Z Prahy do Kostelce nad Černými lesy je možno se dostat pravidelnými linkami autobusů Pražské integrované dopravy č. 381 a č. 387 z konečné stanice metra trasy C - Háje (jízdní řády lze nalézt na stránkách http://www.dpp.cz/ ). Lidé starší 70-ti let cestují zdarma.
Děkujeme panu Jiřímu Kratochvílovi za vzornou representaci našeho klubu a panu Ing. Ladislavu Čechákovi za přípravu této informace pro vás ve spolupráci s Muzeem hrnčířství.

Pravoslav Kukačka, jednatel Klubu filatelistů, sběratelů specializovaných oborů, 00-15, Praha