15. 7. 2009

Sběratel 2009: Ministryně školství převzala záštitu nad veletrhem Sběratel

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy České republiky PhDr Miroslava Kopicová převzala záštitu nad mezinárodním veletrhem Sběratel. Ve svém dopise z 30. června 2009 oceňuje, že pořadatelé umožňují mládeži do 18 let bezplatný vstup, protože je přesvědčena, že sběratelství učí mj. rozvíjení trpělivosti, píle a soustředění. Přináší také hluboké uspokojení z dalších poznatků získaných o příslušném oboru a umožňuje navázání nových přátelství. Společensky užitečného sběratelství, píše paní ministryně, je nutné si vážit a rozvíjet je ve vzdělávacím procesu ve školách i ve školských zařízeních. Veletrh se koná od 3. do 5. září 2009 na výstavišti PVA v Praze 9 – Letňanech.
--
Soutěž o nejhezčí medaili roku 2008


V sobotu 5. září ve 12 hodin budou na veletrhu Sběratel slavnostně vyhlášeny výsledky soutěže o nejlepší českou medaili v roce 2008. Ještě teď můžete dát svůj hlas oblíbené medaili na webové stránce
www.medaile-roku.cz . Hlasovat můžete pouze jednou za 24 hodin. Můžete rovněž poslat esemesku. Výtěžek ze zpoplatněných SMS daruje pořadatel soutěže – časopis Mince & Bankovky – občanskému sdružení na pomoc dětem s poruchami tvorby krve. Jedna SMS stojí 9 Kč.
--
Pivní kalendáříky z Ruska a pohlednice z Číny k veletrhu


Věrní vystavovatelé – Yevgeniy Nikiforov ze St. Petersburgu a Xu Wei ze Suzhou City přivezou letos na veletrh překvapení pro ty, kteří sbírají bohemika – tedy zahraniční sběratelské předměty s českou tématikou. Nikiforov bude mít na svém stánku speciální kalendáříky na roky 2009 a 2010, přičemž celá sada obsahuje 21 kapesních kalendáříků, na jejichž lícní straně jsou pivní etikety. Xu Wei, který je znám především jako dealer telefonních karet, přiváží do Prahy speciální pohlednici k letošnímu veletrhu, která prošla poštou v Číně.
--

Premiéra Rumunské pošty v Praze

Šestnáctou poštovní správou, která se letos veletrhu zúčastní, je Rumunská pošta reprezentovaná společností Romfilatelia. Na veletrhu Sběratel bude vystavovat a prodávat poprvé. Žádným nováčkem na pražské akci není Rakouská pošta, která je v poslední době známa mezi filatelisty především netradičně pojatými poštovními známkami. Netýká se to jen celebrit jakou byl například v roce 2004 Arnold Schwarzenegger, ale také neobvyklých materiálů. Na svém stánku budou mít Rakušané určitě známky potažené zlatou fólií, posypané krystaly firmy Swarovski či vytištěné na textilu.

Detailní informace o veletrhu Sběratel
--
včetně stále aktualizovaného seznamu vystavovatelů najdete na webu
http://www.sberatel.info . V české verzi webu si můžete každé pondělí přečíst nový článek v rubrice Svět sběratelů.