10. 12. 2009

Dopisnice 60 let časopisu Filatelie


Vydání příležitostné poštovní dopisnice 60. výročí odborného časopisu Filatelie

Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky vydá dne 6. ledna 2010 příležitostnou poštovní dopisnici 60. výročí časopisu Filatelie, s natištěnou známkou nominální hodnoty 10 Kč.


Časopis Filatelie je nejdéle vycházejícím českým odborným časopisem ve filatelistickém oboru. Jeho jubilejní číslo vyjde 10. ledna 2010. Po celou dobu časopis úzce spolupracoval s Českou poštou (dříve s Československou poštou) a to zejména při propagaci nových poštovních známek a celin. Dále časopis spolupracuje s Poštovním muzeem a Svazem českých filatelistů při pořádání výstav nebo při Dnech české filatelie. Svaz českých filatelistů byl také dlouholetým vydavatelem tohoto časopisu.

Na známce jsou vyobrazeny poštovní známky a filatelistické potřeby, které má ve svém šuplíku snad každý filatelista – lupa a pinzeta. V obrazové části dopisnice jsou přes sebe vyobrazeny historická záhlaví časopisu Filatelie, dále jsou uvedeny roky 1951 – 2010, tedy období, ve kterém časopis Filatelie vychází a nápis 60. výročí.
Autorem výtvarné úpravy celé dopisnice je grafik Oldřich Pošmurný. Dopisnici vytiskla Poštovní tiskárna cenin Praha, a.s. barevným ofsetem. Pod logem České pošty je umístěn hologram, který slouží jako ochranný prvek.
Prodejní cena příležitostné poštovní dopisnice je 15 Kč a platí od 6. ledna 2010 do odvolání.