17. 1. 2011

22. 1. 2011 - strojové razítko Jiří Stanislav Guth-Jarkovský na poště Praha 6




V sobotu 22. 1. 2011 bude pošta Praha 6 používat poštovní strojové razítko (orážecí strojek Postalia - v černé barvě) u příležitosti 150. výročí narození Jiřího Stanislava Gutha-Jarkovského, významného propagátora sportu a olympijské myšlenky. Příležitostný razítkovací štoček je dán do provozu z iniciativy České asociace pro olympijskou a sportovní filatelii OLYMPSPORT, součásti Svazu českých filatelistů.

Nejen na stránkách Wikipedie, pod heslem Jiří Stanislav Guth-Jarkovský si můžeme oživit své znalosti. Pro naši zprávu právě z nich citujeme:
"PhDr. Jiří Stanislav Guth-Jarkovský (vlastním jménem Jiří Guth; 23. ledna 1861, Heřmanův Městec - 8. ledna 1943, Náchod) byl český propagátor sportu, generální tajemník Mezinárodního olympijského výboru (1919-1923) a spoluautor olympijské charty. V letech 1900-1929 byl předsedou Českého a po vzniku republiky Československého olympijského výboru, spoluzakladatel a první předseda České amatérské atletické unie, předseda a redaktor Klubu turistů.
Vystudoval filozofii v Praze, ze které získal doktorát. Původním povoláním byl středoškolský profesor češtiny, francouzštiny a tělesné výchovy, dále autor povídek, románů a několika básní a překladatel z němčiny. Byl vychovatelem v knížecí rodině v Ratibořicích a tamější vybrané chování rodiny ho inspirovalo k napsání několika společenských knih. Pracoval i jako ceremoniář prezidenta T. G. Masaryka, kdy navrhl statut řádu Bílého lva, který dodnes propůjčuje nebo uděluje prezident republiky. Byl členem spisovatelské skupiny Máj, překládal literární díla z francouzštiny a němčiny (např. Émila Zoly, Honoré de Balzaca, či Karla Maye).
Širokou veřejností je znám svými díly, kde podává pravidla a normy chování ve všech oblastech života. Ve svých dílech chování klade důraz na slušnost, čestnost, skromnost, vzájemnou úctu.".
Na připojeném obrázku naleznete výtvarný návrh štočku razítka. Autorem návrhu je Ing. Jaroslav Petrásek, předseda výboru Olympsportu. V závěru naší zprávy pak uvádíme několik vybraných internetových odkazů, které Vám ještě více přiblíží osobnost Jiřího Stanislava Gutha-Jarkovského, poštovní známku s jeho portrétem z roku 1996 a další souvislosti.
Děkujeme Ing. Jaroslavu Petráskovi, p. Bedřichu Polákovi a p. Ladislavu Janouškovi za jejich iniciativu a za předané informace k používání razítka v poštovním provozu.
Ing. Pravoslav Kukačka,
jednatel Klubu filatelistů, sběratelů specializovaných oborů, reg. č. 00-15, Praha.
 
Zajímavé odkazy:
heslo Jiří Stanislav Guth-Jarkovský na stránkách wikipedie:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Ji%C5%99%C3%AD_Stanislav_Guth-Jarkovsk%C3%BD

heslo Jiří Guth-Jarkovský na stránkách Osobnosti, resp. quido.cz:
http://www.quido.cz/osobnosti/jarkovsky.html

heslo Jiří Stanislav Guth-Jarkovský na stránkách Filozofické fakulty Masarykovy univerzity:
http://www.phil.muni.cz/fil/scf/komplet/guth.html

Známka "100. výročí prvních novověkých olympijských her" na stránkách České pošty:
http://www.ceskaposta.cz/cz/filatelie/znamky-a-celiny/100--vuroci-prvnich-novovekuch-olympijskuch-her-id18929/

Informace o poště Praha 6 (otevírací doba) na stránkách České pošty:
http://iop.ceskaposta.cz/eep_iop/AdvancedShowPostaDetail.action?idOkres=1&nazev=Praha+6&psc=16000

Internetové stránky České asociace pro olympijskou a sportovní filatelii OLYMPSPORT
http://www.olymp-sport.cz/
 
Exponát Olympijské hnutí na Exponet: