31. 5. 2011

Výstavka se všemi autory a rytci

Vážení přátelé,

ve středu 1.6.2011 od 15 hod. se bude v prostorách bývalé prodejny filatelie v 1. patře budovy Hlavní pošty Praha 1 (nad dvoranou) konat již 7. výstavka podkladů pro tisk právě vydávaných známek za účasti zástupců České pošty, s.p., všech autorů a rytců známek (včetně pana Bedřicha Housy), jakož i zástupců Poštovní tiskárny cenin Praha a.s.

Tradice výstavek tohoto typu není dlouhá, první výstavka se konala 23.2.2011, ale z průběhu dosavadních akcí lze usuzovat, že se jednalo o rozhodnutí velmi zajímavé a šťastné. Veřejnost má možnost na vlastní oči vidět nejen výtvarné návrhy a rytecké rozkresby poštovních známek, ale i originální rytiny, tiskové desky a kompletní tiskové archy se schvalovacími doložkami (podpisy). Rovněž tak návrhy, rozkresby a rytiny pro tisk obálek prvního dne, návrhy razítek prvního dne, nerozřezané tiskové archy sešitkových vydání (Čtyřlístek) a celin. Přítomní autoři a rytci po skončení vystoupení a zodpovězení dotazů podepisují předložené známky a obálky a celá akce má rovněž velmi významný společenský charakter. Odbor známkové tvorby České pošty si dozajista zaslouží v těchto souvislostech naše poděkování.

Tentokrát to budou zejména tři aktuální připravované emise, které jsou již také avizovány m.j. na internetových stránkách České pošty na adrese
http://www.ceskaposta.cz/cz/filatelie/znamky-a-celiny/aktualni-emise/default.php . Konkrétně jde o emisi "Dětem - Zdeněk Smetana - Malá čarodějnice" - viz http://www.ceskaposta.cz/cz/filatelie/znamky-a-celiny/detem---zdenek-smetana---mala-carodejnice-id33241/ , dále emise "Poprava 27 českých pánů na Staroměstském náměstí" - viz http://www.ceskaposta.cz/cz/filatelie/znamky-a-celiny/poprava-27-ceskych-panu-na-staromestskem-namesti-id33243/ a v neposlední řadě to bude emise "100 let od prvního veřejného letu Jana Kašpara" - viz http://www.ceskaposta.cz/cz/filatelie/znamky-a-celiny/100-let-od-prvniho-verejneho-letu-jana-kaspara-id33245/ , neboť vydávány jsou ještě celiny.

Upřímně doporučujeme všem členům a přátelům našeho klubu pozornost těmto akcím, jejichž konání je očekáváno vždy v den vydání poštovních známek. Náš klub bývá o připravovaných výstavkách informován, ale rádi bychom zájemcům zprostředkovali informace přímé, aby nedocházelo k prodlevám, neboť vzhledem k velkému množství nejrůznějších docházejících informací se jednateli a správci klubové e-mailové schránky ne vždy daří přeposílat Vám potřebné informace okamžitě.

O předchozí akci, která se konala minulý pátek 27.5., Vás budeme informovat samostatnou zprávou.

S pozdravem

Ing. Pravoslav Kukačka,
jednatel Klubu filatelistů 00-15, sběratelů specializovaných oborů, v Praze, a správce klubové e-mailové schránky