17. 1. 2012

Novinky na virtuální výstavě EXPONET - říjen 2011


EXPONET - říjen 2011 - autor textu: PhDr. Josef Šolc
Exponet překročil hranici 700 exponátů!
Klobouk dolů před provozovateli virtuální výstavy EXPONET, neboť v posledních dnech „zavěsili“ na její stránky už sedmistý titul!
Bezmála pětirámový exponát č. 696 s názvem Perfiny Gdaňsku –  Perfins of Danzig vystavil Peter Witkop z německého Bonnu. Pěkně graficky ztvárněný exponát připomíná téměř katalogové zpracování této ne zcela jednoduché oblasti. Může proto být dobrým vodítkem pro jiné sběratele. Obsahuje jak velmi vzácně se vyskytující perfiny, tak známky, na kterých bychom tyto firemní průpichy ani nečekali. Exponát by přesto na soutěžní výstavě těžko získal vyšší ohodnocení; důvod je jednoduchý: neobsahuje totiž žádné celistvosti, v případě perfinů zejména ty, které jednoznačně identifikují jejich uživatele. Nicméně pokud perfiny Gdaňsku patří ke vzácněji se vyskytujícím, celistvosti s nimi jsou ještě mnohem vzácnější. Podle informace od autora, hodlá v nejbližší době tuto vadu na kráse odstranit a v nové verzi celistvosti doplní – máme se tedy na co těšit.
Exponát č. 697 poskytl Exponetu ostravský filatelista Miroslav Šťotka. Na jednom rámu s názvem Great Britain, 1880 One Penny Venetian Red, ukazuje použití této známky (Scott 79) na celém ostrovním území, patřícím v té době pod viktoriánskou korunu, včetně ostrovů v Lamanšském průlivu. Úprava albových listů je zcela osobitá, velmi srozumitelná i pro nefilatelistické návštěvníky. Na čtyřech závěrečných listech zrekonstruoval autor kompletní tiskový list, doplněný detailem z medaile Williama Wyona, podle níž byla vytvořena nejen tato známka, ale i první známka světa. Jak známo, britská panovnice na známkách nestárla.
Počínaje číslem 698 začal Exponet...
Více:  http://www.stamps.cz/novinky-na-exponetu/91-exponet-kat/424-201110expo
Zdroj: http://www.stamps.cz/
Exponet: http://www.exponet.info