28. 7. 2012

František Horniak, rytec slovenských poštových známok jubiluje

Slovart vydal nádhernú 320 stranovú filatelistickú monografiu „František Horniak, Delineavit & Sculpsit (Svet známok: World of Stamps)“ s textom výtvarnej teoretičky Mgr. Antónie Paulinyovej.


V sobotu 16. 6. 2012, práve v deň jeho narodenín, starostka obce Žikava otvorila v miestnom Kultúrnom dome v Žikave slávnosť - uvedenie knihy   "František Horniak, svet známok: delineavit et sculpsit".
Knihu a umelecký svet jubilanta predstavila autorka, výtvarná teoretička Mgr. Antónia Paulinyová.









Po uvedení knihy nasledoval bohatý kultúrny program, v ktorom vystúpili všetky vekové generácie z obce Žikava a mali zastúpenie aj rôzne žánre. V závere programu sa predstavil známy folklorista Drahoš Daloš s hrou na píšťalkách, fujare a gajdách.
Skôr, než účastníkov podujatia pozvali na občerstvenie, odzneli slávnosti príhovory, hodnotenia, blahoželania. Až potom nastala očakávaná autogramiáda autorky a oslávenca, ktorý bohatou umeleckou tvorbou, najmä na poli známkovej tvorby získal mnoho domácich aj zahraničných ocenení. Z domácich spomeňme opakované získanie značky Slovak Gold.
V súťaži o najkrajšiu známku sveta roku 1998 Grand Prox de l´Exposition WIPA  sa s rytinou  známky „Martin Benka: Krajina z Terchovej" umiestnil na 3. mieste.  Za rytecký prepis olejomaľby Ladislava Medňanského  "Potok za humnami. Na brehu " získal 1. miesto Grand Prix de l´Exposition WIPA  2003. Ďalšie svetové prvenstvo nasledovalo v roku 2007, keď spolu s prof. Dušanom Kállayom získali Grand Prix WIPA za emisiu Bratislavský hrad.
Reprodukcia tlačového hárčeka najkrajšej slovenskej známky za rok 2011, ktorú rytecky
spracoval práve jubilant František Horniak tvorí prebal vydanej knihy. Umelec ju podpisoval na jej prvom slávnostnom uvedení v Bratislave 1. júna pri príležitosti Bratislavských zberateľských dní v priestoroch Incheby.
Uvedenie knihy a autogramiádu v jeho rodisku usporiadali Obecný úrad Žikava a filatelisti nitrianskeho Klubu filatelistov 52-51 pri DMS a Klub Fera Horniaka v Nitre.
Originál – obraz METERCIA (Svätá Anna samotretia) ktorý bol predlohou najkrajšej slovenskej poštovej známky za rok 2011, je olejomaľba od neznámeho maliara z roku 1513. Po zreštaurovaní opäť môžeme vidieť tento obraz vo Farskom kostole Nanebovzatia Panny Márie v Rožňave.
MVDr. Milan Šajgalík