16. 9. 2012

Světové ocenění české známky W. A. Mozart za rok 2011

Námětová skupina Hudba při Svazu německých filatelistů (e.V.) udělovala ceny za nejlepší poštovní známky z celého světa na téma Hudba. Cena se jmenuje CENA YEHUDI MEHUNIN(a) 2012 a jde o volbu nejpopulárnější "hudební známky" světa, tentokráte za rok 2011.
Letošním vítězem se stal autor a výtvarník, student Schooll of Art and Design z Norviche ve Velké Británii,  Theodoros Kakoullis. Známky vytvořil pro Kyperskou poštu (sám pochází z kyperské Nicosie) za serii známek "18. století - století hudebních skladatelů - Bach, Mozart a Beethoven.
Na druhém místě se umístily příležitostné známky věnované Jersey Symphony Orchestra od výtvarníka Nicka Shrewringa z Jersey (Velká Británie). Každá známka (celkem 6) představuje jiný nástroj symfonického orchestru a na pozadí některý z evergreenů.
Na třetím místě z celkově 250 soutěžících známek (!) se umístil samolepicí známkový sešitek autorky Mariny Richterové z České republiky a známky České pošty "Wolfgang Amadeus Mozart". Jak píše Peter Lang, představitel velmi oblíbené mezinárodní soutěže a současně Námětové komise Hudba BDPh: "But I am pleased to inform you, that - among more than 250 candidates world wide - Czech Post has reached the 3rd place with stamp "Wolfgang Amadeus Mozart", designed by Marina Richterová and released on August 31st 2011. In the name of all music stamp collectors I congratulate Czech Post for this wonderfully designed stamp ... We are looking  forward to many more music stamps released by Czech Post in the future.".
Česká pošta, s.p. odbor známkové tvorby výtvarnici a autorce známky W. A. Mozart, paní Marině Richterové gratuluje, o výsledku bude informovat i na nejbližším zasedání Komise pro výtvarné řešení poštovních známek České pošty, s.p.


Bezesporu velké ocenění české poštovní známky a autorky M. Richterové si můžete přečíst i na oficiálním webu http://www.motivgruppe-musik.de/indexe.html Námětová skupina Hudba vznikla v roce 1959 a má více než 300 členů z 35 zemí světa - je největší námětovou skupinou v rámci Německé filatelistické společnosti (BDPh) i v rámci Americké námětové společnosti (ATA).
Další info:
http://expo-net.blogspot.cz/2011/09/vyplatni-novinka-wolfgang-amadeus.html

http://timbredujura.blogspot.cz/2011/09/mozart-sur-splendide-lettre-tcheque.html
Břetislav Janík