17. 10. 2012

Mezinárodní odpovědka (CRI) bude z Česka

TISKOVÁ ZPRÁVA
VE ČTVRTEK BYLY V KATARSKÉM DOHÁ, KDE JEDNÁ 25. KONGRES SVĚTOVÉ POŠTOVNÍ UNIE, VYHLÁŠENY VÝSLEDKY MEZINÁRODNÍ SOUTĚŽE O NEJLEPŠÍ VÝTVARNÝ NÁVRH NA MOTIV, KTERÝ BUDE PO NÁSLEDUJÍCÍ ČTYŘI ROKY POUŽÍVÁN NA MEZINÁRODNÍ ODPOVĚDCE. VELIKÝ ÚSPĚCH ZAZNAMENALA ČESKÁ REPUBLIKA, KDYŽ SE VÍTĚZNÝM STAL JEJÍ NÁVRH.
Pro soutěž bylo Mezinárodním úřadem Světové poštovní unie stanoveno téma "Voda pro život" a v rámci zasedání Kongresu vybraly delegace z více než 150 zúčastněných členských zemí na první místo návrh České republiky, zpracovaný grafikem Michalem Šindelářem ze Státní tiskárny cenin.
Jak uvedl Jiří Řehola, představitel České republiky na Kongresu a ředitel odboru poštovních služeb a služeb informační společnosti Ministerstva průmyslu a obchodu, jde o veliký úspěch. "Jde o další potvrzení světové úrovně českých autorů, kteří se u nás na známkové tvorbě a s ní souvisejících oblastech již dlouhodobě podílejí. Po následující čtyři roky tak bude mezinárodní odpovědka s námětem, který vytvořil český umělec, kolovat po celém světě."
Mezinárodní odpovědka je poštovní cenina, která je ve všech členských zemích Světové poštovní unie při předložení na poště vyměněna za poštovní známky v hodnotě ceny prioritní zásilky do ciziny.
MPO