30. 10. 2013

EXPONET - červen, červenec 2013

Pravidelní návštěvníci virtuální přehlídky světové filatelie, kterou se EXPONET ( www.exponet.info ) díky trpělivé práci svých autorů a jejich spolupracovníků skutečně stal, si jistě už prohlédli exponát číslo 823 s názvem Tádž Mahal – architektonická pýcha Indie. Jeho autor JYOTI Jeevan, Kullu, Himachal Pradesh, Indie, v něm na ploše jednoho rámu popisuje historii vzniku této prvořadé památky své země, zaznamenané mezi unikáty světového kulturního dědictví UNESCO. Mauzoleum z bílého mramoru, zdobené drahokamy a reliéfy z černého mramoru, stavěné dvaadvacet let pro Mumtáz Mahal, zesnulou manželku vládnoucího šáha Šáhdžáhána, je dominantou města Ágry ve státě Uttarpradéš. Od svého dokončení v roce 1653 se stalo místem i mogulova posledního odpočinku. Filatelistického materiálu ze všech koutů světa je pro tento stavební skvost dostatek i na rozsáhlejší exponát.
--
Místo pro dalších šest exponátů zaplnil George T. Kriegel z USA. Prvním je pětirámový číslo 824, s názvemBritská Východní Afrika – známky a jejich poštovní užití, 1890-1902. Jde o poštovní známky z území, které dnes tvoří Keňa a Uganda. Britské koruně jej v podstatě získala Britská východoafrická společnost, jejíž přetisková provizória také celou sbírku uvozují. Složitý politický vývoj celého území v uvedených dvanácti letech nám exponát přehledně ilustruje. Vzácný materiál ve špičkové kvalitě dává za pravdu všem, kteří považují teritoriální filatelii a specializaci za klasiku našeho sbírání.
I všechny další Kriegelovy exponáty se zabývají stejnou exponovanou částí východního pobřeží Afriky, zatíženou svého času čilým obchodem s otroky. Právě zde se organizovaly karavany do vnitrozemí a ze zanzibarského přístavu pak vyplouvaly do severní Ameriky lodě přeplněné černochy. Historické prameny dokládají, že jich na místo určení obvykle více než polovina nedoputovala. 
--
Exponátu číslo 825 dal autor název Indická pošta v Zanzibaru 1878-1895. Tento ostrov v Indickém oceánu je dnes spolu se sousedním ostrovem Pemba jedním z turistických lákadel Tanzánie. V 19. století, po období samostatného sultanátu, zažil Zanzibar německý a britský protektorát. Působila zde nejen německá a francouzská pošta, ale s jednou přestávkou dlouhodobě i indická pošta, používající známky Indie. Vše dobře dokladuje uvedený exponát.
--
Místní problematiku dále rozvíjí exponát číslo 826 - Sultán Seyyid Hamed Bin Thwain – výplatní a provizorní vydání Zanzibaru a Britské východní Afriky 1896-1898. První výplatní známky Zanzibaru i s chybnými přetisky a unikátně dochovanými celistvostmi mnozí vidíme takto detailně poprvé.
--
Dalším exponátem 827 navazuje autor George T. Kriegel volně na dokumentovanou regionální tématiku:Uganda. Královna Viktorie, vydání 1898. Uvedené známky byly z britské tiskárny De La Rue dodány v listopadu 1898, ale do provozu přišly až po vypotřebování předchozích přetiskových vydání. Do UPU (Světová poštovní unie) byla Uganda přijata 1. 9. 1901.
--
Sérii svých exponátů z exotického afrického pobřeží dovršuje americký filatelista exponátem číslo 828 s názvem Uganda – přetisk na známkách Britské východní Afriky a dalším jednorámovým exponátem 829: Německá východní Afrika za 1. světové války. Jsou zde ukázána poštovní opatření, vyvolaná zavedením britské blokády Německé Východní Afriky. Všechny Krieglovy exponáty jsou významným obohacením virtuální výstavy EXPONET.
--
Pod číslem 830 si můžeme prohlédnut dva propagační panely odboru známkové tvorby České pošty, s. p., s názvem Poštovní známky České republiky 2010-2012. Jde o dvě výstavní plochy, kterými jsme se letos představili na 10. soutěžní výstavě UPU v ruském Petrohradu. Světová poštovní unie spolu s FIP udělily naší poště bronzovou medaili. Prohlídku obou prezentovaných ploch – troufám si říci pohodovou – je možno doporučit i těm, kteří mívají k některým českým emisním počinům výhrady. Známková tvorba, razítka, po všech stránkách umělecky vypracované obálky dne vydání, to vše nás utvrzuje v přesvědčení, že česká známková tvorba je v současnosti námětově i co do uměleckého ztvárnění na špičkové úrovni. Tento exponát rozhodně nepřehlédněte.
--
Setkání s pracemi známého nizozemského „pana filatelisty“ Hanse van Dooremalena znamená vždy setkání s kvalitou. Tentokrát se pochlubil exponátem USA – celiny pro cizinu 1879 (číslo 831). Jednoduše ho lze komentovat jako celinářskou učebnici.
--
Obzvláštní zážitek musí každému našemu sběrateli připravit setkání s exponátem číslo 832 Petra Radosty z Horního Slavkova, oceněným na mezistátní družební výstavě NITRAFILA 2013 ve třídě tradiční filatelie zlatou medailí. Pod názvem Velká Británie 1840-1873 představuje obě první známky světa i slavné obálky. Mulreadyho celinu ONE PENNY má dokonce vypsanou v první den platnosti a odeslanou druhý den, tedy 7. 5. 1840...
Celý text z Filatelie od dr. Josefa Šolce ZDE.