27. 1. 2014

Tradice české známkové tvorby - filatelistické okénko

Významných osobností na poštovních známkách, pocházejících z Plzně či v Plzeňském kraji působících, je dlouhý seznam. Za všechny jmenujme na známkách a dopisnicích vyobrazené postavy a tváře J. S. Koziny z Újezda, klatovského vydavatele a zakladatele České expedice V. M. Krameria, spisovatelů Šumavy K. Klostermanna a kněze J. Š. Baara, jehož bohužel dokumentuje do dnešních dnů jen razítko s Baarovým pomníkem na Výhledem, zbirožského básníka a překladatele všech shakespearovkých dramat J. V. Sládka, plánického technika a vynálezce "plzeňské lampy" Františka Křižíka, architekta, stavitele a mecenáše Josefa Hlávku z Lužan, z Chodska pocházejícího lékaře Josefa Thomajera a spisovatele Karla Matějě Čapka – Choda, hudebního skladatele Jindřicha Jindřicha, Jaroslava Vrchlického, malíře církevních motivů Františka Sequense z Plzně, stejně jako plzeňského rodáka, výtvarníka a tvůrce slavných loutkových (animovaných) filmů Jiřího Trnky a dětské loutkové postavičky Spejbla a Hurvínka profesora Josefa Skupy. Jmény mnoha dalších, počínaje Emilem Škodou, lékařem a univerzitním profesorem ve Vídni Josefem Škodou a Karlem Slavojem Amerlingem z Klatov bychom mohli pokračovat. K největším z nich však jistě patří 2. prezident Československé republiky dr. Edvard Beneš, rodák z Kožlan. V těchto osobnostech spočívá skutečné dědictví i mezinárodní pověst Plzeňského kraje.
Plzeňské Škodovy závody a plzeňské pivovary proslavily Plzeň u nás i v celém světě. Na známkách můžeme vidět nejen pohled na areál Škodových závodů a jednotlivé strojírenské výrobky se značkou Škoda, stoletou vodárenskou věž Plzeňského Prazdroje, ale také panorama Plzně, představované na známce k výstavě PRAGA 1962 centrem města a 103 metry vysokou věží kostela sv. Bartoloměje spolu s budovou Západočeského muzea a symbolickou lahví Prazdroje. Zásobárnou vzdělaných občanů a odborníků pro plzeňské podniky a služby jsou však školy a Západočeská univerzita. V této tématické části se ke známkám a dopisnicím přidávají i otisky výplatních strojů a známky s perforovanými iniciálami zvanými PERFINY, které používaly jak plzeňské pivovary, tak i Škodovy závody.
Společnost malíře Václava Brožíka v Třemošné bude pořádat od 27. února tohoto roku výstavu k 100. výročí narození rytce známek pana Ladislava Jirky. K tomuto výročí vyšla 20. ledna známka v emisi "Tradice české známkové tvorby". Autorka návrhu této známky je dcera pana Jirky, paní Knotková. Manželé Knotkovi zapůjčili spoustu materiálů a dokumentů k výstavě. Filatelisté Klubu 03­13 z Plzně na této výstavě vystavují části ze svých sbírek, pánové ing. Emanuel Lukeš, Pavel Hausner a Vladimír Tupý. Vernisáž této výstavy bude ve čtvrtek 27. února v 18 hodin.
Plzeňský deník, 27.1.2014   http://plzensky.denik.cz/