13. 3. 2014

EXPONET v novém kabátě

EXPONET  – virtuální filatelistická výstava – je prostor na internetu, kde lze ukládat, vystavovat, vyhledávat a prohlížet prezentace filatelistických materiálů (exponáty) v elektronické podobě. Vedle mnoha soutěžních exponátů (zpracovaných podle pravidel FIP), často i vysoce oceněných na soutěžních výstavách, je zde umístěna řada dalších zajímavých ukázek, které mohou návštěvníkům předvést a objasnit různé úseky filatelie a všeho, co s ní souvisí. Jde o nesoutěžní výstavu, jejímž cílem je propagovat filatelii a návštěvníkům být inspirací, poučením a v neposlední řadě i místem, kde mohou předvést výsledky svého sběratelského a studijního úsilí. Na rozdíl od klasických výstav, jsou zde exponáty umístěny trvale, aniž by docházelo k poškození vystavených dokladů, a jsou dostupné návštěvníkům z celého světa v klidu domova i na cestách. EXPONET proto obsahuje jak aktuálně existující exponáty, tak i exponáty vzniklé před určitou dobou, které již neexistují.


Letos uplyne již deset let od doby, kdy mezinárodní virtuální výstava EXPONET spatřila světlo světa. Za tu dobu se Břetislavu Janíkovi ve spolupráci s Milanem Černíkem podařilo shromáždit neuvěřitelných 840 exponátů zachycujících snad všechny obory filatelie z různých koutů světa. Jsou to díla obrovského množství vystavovatelů z 52 zemí. Původní nesmělý pokus zobrazit několik exponátů na internetu se tak rozrostl do neuvěřitelných rozměrů. To způsobilo, že původní způsob jejich ukládání a vyhledávání přestal stačit možnostem i potřebám návštěvníků. Tak rozsáhlé dílo proto doslova volalo po kompletním přepracování stávajícího řešení a rozvinutí dalších možností.

Proto se našlo pár dalších nadšenců, kteří ve spolupráci se zakladateli se rozhodli do tohoto rozvoje investovat spoustu času připravit zcela nové řešení. Po delším testování mimo prostor stávajícího EXPONETu došlo konečně v průběhu letošního února k připojení nového systému ke starému tak, aby je všichni návštěvníci měli možnost začít používat ve zkušebním provozu. Postupně tedy dochází k převodu exponátů z původního řešení do nového. S ohledem na velký objem informací, které je nutné nově doplnit, bude tento převod ještě nějakou dobu trvat. Nicméně už teď je kompletně převedeno více než 500 exponátů, takže jistě je co prohlížet.

Částečný ověřovací provoz nového systému ovšem proběhl již vloni, kdy skeny exponátů pro několik soutěžních výstav (zejména v Jihlavě a Nitře) byly umístěny do tohoto nového produktu a jurymani měli možnost se s nimi seznámit ještě před vlastní výstavou, takže následně měli mnohem jednodušší práci při hodnocení. Díky tomu EXPONET prokázal svoji životaschopnost v další oblasti a navíc získal několik desítek nových exponátů. Přes určitou původní nedůvěru se ukázalo, že i tato funkčnost je velice užitečná a při zkracující se době trvání standardních soutěžních výstav může být dobrým pomocníkem. Po dokončení převodu ze starého systému bude k dispozici tedy už kolem 900 různých exponátů!
Nové řešení si původně kladlo dva hlavní cíle: zjednodušit obsluhu a správu celého systému a převést všechny informace do databázového prostředí a návštěvníkům umožnit mnohem snadnější a přehlednější vyhledávání exponátů z oborů, které je zajímají. Významným důsledkem pak je, že takto koncipované řešení umožňuje dále systém rozvíjet i do budoucna a doplňovat do něj další užitečné funkce. Již zmíněný příklad využití pro jurování soutěžních výstav je ukázkou jedné z takových možností. Zvýšení přehlednosti při vyhledávání není třeba příliš odůvodňovat. Každý, kdo se dosud snažil vyhledat exponát z oblasti svého zájmu, se musel totiž probrat řadou takových, které s jeho tématem nesouvisely, a naopak vůbec netušil, že pro něj zajímavý materiál může být utajen a schovávat se za naprosto nic neříkajícím názvem. 

Aby se s tím řešitelé vypořádali, navrhli poměrně rozsáhlou klasifikační strukturu, podle níž je postupně každý exponát zařazován a může být podle ní také vyhledáván. Toto zařazení je zcela nezávislé na tom, jak se exponát jmenuje a dokonce je i nezávislé na jazyku, ve kterém je vytvořen. Systém je již od počátku vytvářen ve třech jazycích – češtině, angličtině a němčině, nicméně najde-li se někdo ochotný přeložit jej kvalifikovaně do dalších jazyků, bude to možné, a systém by se měl chovat stále stejně.
Základní změnou je tedy možnost vyhledávání exponátů podle stanovené klasifikační struktury. Ta je rozdělena podle čtyř základních kritérií, a to podle teritoria, oborového zařazení, časového určení a výstavní třídy EXPONETu. Tato kritéria jsou dále členěna až do hloubky tří úrovní, takže každý návštěvník má možnost rozsah vybraných exponátů podle potřeby postupně zužovat. Přitom lze kritéria použít samostatně nebo ve vzájemné kombinaci. Výhodou je, že při rostoucím počtu exponátů bude možné klasifikační strukturu dále rozšiřovat v těch částech, kde to bude potřebné. Obsah jednotlivých kritérií je následující.

Teritoriální zařazení – rozumí se teritorium, které hledaný exponát popisuje. V nejvyšší úrovni je členěno na kontinenty, v nižší úrovni na jednotlivé státy nebo skupiny států a v nejnižší úrovni na dílčí územní nebo časová členění teritoria zadaného ve střední úrovni. V oblastech s větším počtem exponátů je zohledněn historicko-politický (a tedy i teritoriální a časový) vývoj.

Oborové zařazení – zahrnuje základní členění exponátů podle sběratelských oborů ve filatelii, a to jak z hlediska poštovní historie, poštovních produktů, tak i tematických oborů. Zde je zohledněna skutečnost, že obsahově mohou některé exponáty vzájemně propojovat dílčí tradiční i poštovně historické atributy, v některých případech dokonce i s tematickými.

Časové určení – v nejvyšší úrovni představuje rozdělení na tři období, které je dáno dvěma milníky: založením UPU 1874 a koncem druhé světové války. Tato tři období jsou v nižší úrovni dále členěna na kratší časová období.

Výstavní třída EXPONETu – členění tohoto kritéria primárně vychází z obecně užívaného členění výstavních tříd u klasických výstav, ale v poněkud rozšířené podobě. Zde je zohledněna skutečnost, že ne všechny exponáty umístěné na EXPONETu mají soutěžní charakter, a tudíž nemusí přesně odpovídat kritériím pro klasické výstavy. Dokonce starší (i soutěžní) exponáty vytvořené před lety nemusí přesně vyhovovat aktuálně platným výstavním řádům. Navíc je známa řada soutěžních exponátů, u kterých zařazení do výstavní třídy nebylo zcela jednoznačné a na různých výstavách se lišilo. Vhodné využití EXPONETu vidíme i v prezentaci účelově vytvořených exponátů, určených pro vysvětlení určitých oblastí filatelie nebo pro její propagaci. Abychom se vyhnuli nesprávné interpretaci, užíváme upřesňující označení Výstavní třída EXPONETu. Pro nejvyšší úroveň členění nepovažujeme rozsah exponátu za důležitý, a proto se zcela souřadně vyhledají exponáty standardního rozsahu s jednorámovými i s exponáty mnohem většího rozsahu. V nejvyšší úrovni se ani nerozlišují exponáty mládežnické. Takovéto členění je zajištěno ve druhé (tedy nižší) úrovni.

Většinu exponátů samozřejmě není možné jednoznačně zařadit do jakékoli předem stanovené struktury, proto stejný exponát bývá často zařazován do více kategorií, a to i tehdy, když jejich popisu vyhovuje jen částečně. Důvodem je to, že návštěvník může nalézt materiály blízké jeho zájmu i v exponátech primárně zaměřených do jiných oblastí. Samozřejmě každé takovéto „škatulkování“ je vždy subjektivní a může být i nepřesné. Výhodou je, že zařazení každého exponátu lze v případě potřeby upravovat i dodatečně. Tady lze s výhodou uplatnit připomínky ostatních návštěvníků.

Při vyhledávání je návštěvník veden soustavou postupně se rozvinujících menu. Doporučujeme, aby se nejprve trochu seznámil s jejich strukturou, čímž docílí rychlejší orientace v nich. Nejjednodušší postup je takový, že nejprve zadá dotaz poněkud obecněji a teprve, když seznam nalezených exponátů je příliš dlouhý, začne jej specifikovat podrobněji, případně kombinovat kritéria mezi sebou. V současnosti máme nejvíce zastoupené exponáty z území bývalého Československa a nejbližších sousedů. Přesto lze nalézt i řadu velice zajímavých a kvalitních exponátů z jiných částí světa. Tematicky orientované exponáty jsou z tohoto pohledu zastoupeny mnohem rovnoměrněji. Jejich sběratelé by však neměli být překvapeni, když ke svému tématu naleznou i exponát zpracovaný jinak. Typickým příkladem jsou aerofilatelistické exponáty, které zařazujeme také (ale nejen) k tématu letecká doprava.

Podobně jako ve starém EXPONETu lze i v novém vyhledávat exponáty konkrétního autora, či všech autorů z jedné země. Pokud se chcete opakovaně vracet k jednomu exponátu, je vhodné si zapamatovat jeho evidenční číslo – to umožní velmi rychlý přístup k němu. Taková funkce se vyplatí zejména u rozsáhlých exponátů, které chceme prostudovat důkladněji.
Nepravidelní návštěvníci jistě ocení nabídku až 100 exponátů nejnověji zařazených, která je uspořádána od nejnovějších k dříve zařazeným. 

Do budoucna bude jistě zajímavá i funkce nabízející nejčastěji navštěvované exponáty. Její současné experimentální řešení však není příliš zdařilé, protože neumožňuje rovnocenné porovnávání dříve a nově zařazených exponátů, a tak její výstupy v současné době neposkytují věrohodný obraz skutečné návštěvnosti. To bude třeba do budoucna vyřešit lépe.

Výčtem v současné době zprovozněných funkcí pro vyhledávání exponátů samozřejmě možnosti systému vyčerpané nejsou. Již dnes uvažujeme o dalších a postupně budou uváděny do života.

Na začátku tohoto příspěvku jsme se zmínili o využití EXPONETu při pořádání standardních soutěžních výstav. To je zcela nová oblast, kterou bude užitečné dále rozvíjet a již dnes zde vidíme řadu zajímavých možností. Pro jurymany je to možnost ještě před výstavou si na internetu prohlédnout soutěžní exponáty a předem se připravit na jejich hodnocení. Ostatní návštěvníci budou pak mít možnost si exponáty z dané výstavy v klidu prohlížet i po jejím skončení. Samozřejmě je zde dostatečně ošetřeno, že ne každý vystavovatel bude ochoten takto veřejně svůj exponát ukazovat. Zatímco u klasického pojetí Exponetu nemůžeme garantovat, že hodnocení, které jednotlivé exponáty na výstavách obdržely (navíc, i kdyby bylo pravdivé, není nikdy zcela jisté, jestli se právě vztahuje k vyobrazené verzi), u takto zdokumentovaných výstav bude hodnocení jasně dané včetně příslušnosti k té správné verzi exponátu.

S vystavováním úzce souvisí i to, že potenciální vystavovatelé mohou na EXPONETu získat řadu zkušeností, jak k přípravě exponátů přistupovat a také prohlídkou více exponátů mohou zjistit, o jaký materiál by se mohli či měli pro svůj exponát zajímat. Od námětových sběratelů jsme již zaznamenali i obavy, že když si úspěšně zvolili nějaké originální a zajímavé téma a získali pro své exponáty výborné hodnocení, mohli by je další sběratelé kopírovat a jejich myšlenku zneužít. Zapomínají však na to, že dobří jurymani si EXPONET také prohlížejí a mohou snadno zjistit, že už někdo jiný s podobným tématem přišel dříve. O tom, že to není nic nereálného, svědčí i skutečnost, že již poměrně brzy po uveřejnění prvního exponátu Milana Černíka na internetu, si ho všimli dokonce australští jurymani, a protože je tehdy tento způsob prezentace zaujal, zaslali mu k tomu svůj komentář i s několika doporučeními. Díky internetu se prostě i vzdálené destinace významně přiblížily. A dá se zde očekávat ještě jeden důsledek: tím, že exponáty z konkrétních výstav budou trvale přístupné včetně jejich hodnocení, lze očekávat, že jurymani budou motivováni k tomu, aby k hodnocení exponátů přistupovali mnohem pozorněji, aby si neudělali ostudu.

Současný EXPONET si ale klade i další cíle. Tím, že se neomezuje jen na soutěžní výstavní exponáty, může poskytovat významnou osvětu a propagaci v oblastech filatelie formou, která by pro standardní výstavy nebyla přípustná. Jednou takovou možností jsou účelově vytvořené virtuální exponáty dokumentující určitou oblast bez ohledu na jejich rozsah, sestavené z materiálů a podkladů od více sběratelů. Důležité ovšem je, aby to bylo s jejich souhlasem, aby takovéto exponáty byly korektně popsané a dokumentovaly skutečně reálně existující doklady. Dobrým příkladem je virtuální exponát německého sběratele Petera Witkopa Obálky a dopisnice s perfiny použité v Gdaňsku, který soustřeďuje zajímavé doklady od 8 významných sběratelů. Podobný rozsah dokladů by těžko mohl soustředit jediný sběratel. V dnešní době je vytvoření takovéto prezentace zřejmě efektivnější a méně nákladné než vydání drahé kvalitní tištěné publikace.

Významnou vlastností EXPONETu je i skutečnost, že obsahuje exponáty, které v současné době už nemusí vůbec existovat. Pokud se vystavovatel rozhodne své dílo prodat, těžko lze předpokládat, že ve stejné podobě zůstane zachován. V takovém případě je velice záslužné, když buď sám vystavovatel, nebo zprostředkující obchodník jej poskytne a umožní jeho vystavení v této podobě. Navíc lze takový exponát označit, že je určen k prodeji a jeho detailní vyobrazení umožní, aby se s ním zájemci předem seznámili. Takové exponáty, aktuálně nabízené k prodeji, lze snadno vyhledat samostatným výběrem.

Pro návštěvníky je přístup ke všem funkcím systému zdarma. Nelze však opomenut, že provoz neustále rostoucího a rozvíjejícího se systému není zadarmo. Kromě obrovského množství hodin, které mu jeho tvůrci věnují zdarma, stojí i peníze. Je proto nutné hledat různé možnosti financování. Jednou z možností je přímá podpora od filatelistických firem, které mohou využít výhod poměrně široké návštěvnosti sběratelů, případně zde mohou přímo nabízet zajímavé exponáty k prodeji. Není možné se zde vyhnout ani umístění reklam a nepochybně jakákoli sponzorská podpora je vítaná.

Je třeba zdůraznit, že EXPONET byl již před časem významně oceněn tím, že získal záštitu ministra kultury České republiky a jeho obsah je archivován Národní knihovnou České republiky.

Autoři projektu věří, že i nové řešení návštěvníky zaujme, lépe jim poskytne hledané informace a zvýší jim komfort při prohlížení exponátů. To vše kdykoli a odkudkoli na zeměkouli, ať už v klidu domova či na cestách. Přejeme příjemnou zábavu.
Vladimír Münzsberger
--
Článek přetištěn z časopisu Filatelie 3/2014: http://www.stamps.cz/images/files/exponet.pdf
--
http://frantisekbenes.cz/ 
--
Stará verze Exponetu: http://www.japhila.cz/hof/ 
--
Nová verze Exponetu: http://www.exponet.info/