22. 6. 2014

Poštovně historické zpravodaje

Tento týden dorazily 3 současně vycházející zpravodaje agilních poštovních historiků pod vedením Českomoravské společnosti pro poštovní historii při Svazu českých filatelistů.
--
Ti vydávají již po mnoho let "POSTILIÓN".

Z obsahu posledního čísla vyjmem: Bechyně - známka 5 K / Vlaková pošta Přelouč - Vápenný Podol / Začátek Velké války a dopisnice s Vraclavi / Prošlo C. a K. polní poštou č. 311 / Razítkovací stroj firmy Universal Postal Frannkers Ltd. / Legionáři v Irkutsku a na Magistrále / Razítka se špatným vročením, Útvary balónů / Psí pošta? / Karel Jonáš - krajan / Pozvánka na členskou schůzi ČMSPH.
Redaktorem zpravodaje je: Karel Špaček, Zámělič 43, 345 22 Poběžovice.
-- 
Součástí je i nejstarší zpravodaj "POŠTOVNY":
Ten vychází již ve 35. ročníku péčí redaktora Dr. Petra Gebauera, P.O.Box 72, 604 72 Brno 4. Z jeho obsahu: Výdejní místa a partneři (České pošty) / Razítka výdejních míst a partnerů / Změna v organizaci Regionů ČP / Nálepky Apost partnerů / Zajímavý nález ze Sněžky / Poznatky z našich poštoven a Zajímavá použití razítka poštovny.
--
Poslední z trojlístku společně vycházejících zpravodajů jsou "POLNÍ POŠTY - Informace Sekce polních pošt". Zde je redaktorem Leoš Bártík, Marty Krásové 923/11, 196 00 Praha 9. 
V posledním čísle je zařazeno: Výjimečná celistvost zajatecké pošty ze Srbska / Polní pošty roku 1938 (polní pošta 57, 32 a 46) / Neprošlo zajateckou poštou / Operace Airone / Kdo byl tím zajatcem? (II).
--
Všechny tři zpravodaje lze také objednat na adrese ČMSPH při SČF, Opletalova 29, 110 00 Praha 1.
B. J.