13. 12. 2014

Pomalý odchod nálepních listů? Zastaví to jen zájem filatelistů

Proč nesbírat oficiální nálepní listy? Otázka stará jako nálepní listy samy. Hodně států je vydává a v hodně státech se sbírají. Prozatím je vydává i Česká pošta, ale popravdě řečeno, jejich situace je ještě horší než u FDC. Klesá počet zájemců o ně, přestože jde o oficiální vydání pošty a potvrzení o vydání každé platné poštovní známky (s výjimkou vlastních známek). Zakopaný pes bude samozřejmě nejen u sběratelů, ale také u nezájmu obchodníků o tento druh sběratelské činnosti a neexistence prezentace ve známkových katalozích obchodníků; popravdě řečeno i u nízkého bodového hodnocení tohoto sběratelského artefaktu v případném exponátu. Současně platí, že známka na nálepním listě neprochází poštovním provozem a není tedy "správně" prošlá, když už je razítkovaná.
Je pravda, že je nenabízí ani specializovaná prodejna známkové tvorby na hlavní pošta v Praze. Ale také je pravda, že o to nikdo nežádal. Kdyby se přece jenom někdo rozhodl, nejsprávnější objednávkové místo bude asi u Služeb filatelistům Karlovy Vary, Nákladní 29, 362 07 Depo Karlovy Vary 70, filatelie.kv@cpost.cz 
Ještě než se rozloučíme (není to ale na pořadu dne) s tímto zavedeným oficiální dokladovým či pamětním listem oficiálního vydání, můžete se podívat, jak zajímavý doklad u kompletní sbírky to může být.
Naprostou většinou platí, že je použito příležitostné razítko, které filatelisté znají jako "razítko FDC". Tam, kde není vydávána FDC, musí být razítko jiné, na první pohled docela obyčejné. Ale je skutečně tak nezajímavé svým textem?

A jak jsou s nimi spokojeni v zahraničí? Řekl bych, že Eric Contesse - vydavatel známého novinkového webu je s českými nálepními listy přímo nadšen: 
Bret m'a également envoyé le 1er jour d'émission cet autre pli ci-dessus affranchi avec ce même timbre en 2 exemplaires et 2 vignettes attenantes (extraits de la partie gauche d'un haut de feuille).
Et comme de coutume, j'ai également reçu le feuillet commémoratif Premier Jour ci-dessous concernant ce même timbre :-) http://timbredujura.blogspot.com/
--
--
Bret also sent me on the first day of issue the other cover above franked with that same stamp in two copies and two attached coupons (excerpts from the left side of a top sheet).
And as usual, I also received the commemorative First Day Sheet below regarding that same stamp :-)