4. 1. 2015

Grafopress - knihtisk na dokončování FDC i PLZ

Grafopress GPF (výrobce Grafostroj Cvikov a.s.) - z čelního i bočního pohledu (dole)
Dole: Pamětní listy se musí před potiskem ručně promnout, aby se jednotlivé kusy od sebe oddělily (mohou být např. přilepené od předchozí operace - lepení poštovních známek)
Dole: Nakládací zařízení je aretováno kvůli posunutí
Na spodním snímku je patrné uchycení - destičky s reliéfem poštovního razítka FDC. Destičky s "pérovkovými" reliéfy se vyrábí z kovové slitiny i z levného polymeru (druh plastu)
Dole: Detail razítka, které je v tomto případě připraveno na potisk pamětních listů známkové tvorby (PLZ)
Dole: Podavač pamětních listů nejdříve přisaje kartonovou kartičku a uchopí ji "překladačem", když udělá šikmý rotační pohyb obrat a kartičku upustí přesně na místo, na které se otiskuje razítko. Podavač pamětních listů (anebo FDC) se automaticky zvedá s ubývající náložkou - podle zatížení - na úroveň dosahu překládacího mechanismu
Dole: Přenos pamětního listu do místa otisku razítka (je naznačeno zaschlou barvou při nastavování místa otisku - viz bílý papír se skvrnou)
Dole: 1 pamětní list zachycen objektivem doslova "v letu" před dopadnutím na hromádku již orazítkovaných PLZ
Dole: Zásobník již hotových PLZ
Tuto technologii využívá Postfila pro výrobu filatelistického zboží, PLZ a FDC, kde jsme se svolením i tuto fotoreportáž zachytili. Stejné stroje jsou však v majetku i PTC Praha, a.s. a mnoha tiskáren po celé republice.
Knihtiskový stroj Grafopress GPF může být doplněn i zlatičkou Thermopress
- max. formát 260 x 380 mm; - min. formát 40 x 60 mm; - max.výseková plocha 250 x 360 mm; - hmotnost papíru 28-400g/m2; - max. výkon stroje 5 000 archů/hod; parametry Thermopresu H2: - max. šíře fólie 310 mm; - rozsah teplot 40-160 °C.
© Foto: Břetislav Janík