25. 2. 2015

55. výstavka bude hostit slovenského výtvarníka Dušana Kállaye...

Vraťme se k velmi slavnostním chvílím předávání ocenění Nejkrásnější poštovní známka roku 2010 "Poštovní muzeum Praha" od autora Dušana Kállaye a rytce Miloše Ondráčka (liniová rytecká rozkresba pro ofset). Na reprodukci (z roku 2012) níže zleva: Ivo Mravinac, ředitel odboru Komunikace ČP, s.p., prof. Dušan Kállay, autor poštovní známky a Kamila Štanclová (životní partnerka Dušana Kállaye a výtvarnice československých a slovenských poštovních známek). Fotograf je zachytil v sídle Rakouského filatelistického svazu ve Vídni, několik minut před předáním světového ocenění. 
Vítězná poštovní známka (níže), "neuvěřitelně" tištěná ofsetem (který ještě dnes probouzí v některých filatelistech odmítavé reakce, nikoli však zaslouženě). Příprava ofsetových poštovních známek, polygrafická výroba v PTC Praha, a. s. nejednou prokázala světovou úroveň, jako v tomto případě. Navíc ocenění do té doby nevídané - poprvé v historii ocenění českých (a československých) poštovních známek v kategorii "výplatní" (a písmenová a ofsetová) známka.
Šťastný autor poštovní známky Dušan Kállay s vítězným pohárem.
Dušan Kállay a Kamila Štanclová budou hosty premiérové 55. výstavky poštovních známek ve Dvoraně Hlavní pošty ve středu 4. března 2015 v 15:15 hodin (Jindřišská 14, Praha 1). Viz: http://expo-net.blogspot.cz/2015/02/55-vystavka-znamkove-tvorby-streda-4.html
B. J.