16. 2. 2015

VZS 70. výročí ukončení II. světové války ve dvou typech

Lednová novinka České pošty pomalu veřejnost ještě ani neobjevila a již existuje ve 2 typech tiskové produkce. Na reprodukci z vnější strany se v podstatě nic nepozná. Viz obrázek č. 1.
Zato na vnitřní straně je důkaz jako Brno.
Zatímco na vrchním snímku dvojice sešitků je piktogram, pro který si filatelisté vžili přezdívku "sudoku" pětimístný, na spodním lze vidět čtverečky jen 4 (v bílé mezeře mezi známkami).
V ještě větším zvětšení je patrné, že opravdu existují dvě varianty, byť je od sebe dělí pouhých 14 dní. Tyto dva týdny se tisklo něco jiného než celý náklad tohoto sešitku. Tím pádem vznikly i jemné barevné rozdíly, které přece jenom dvě produkce charakterizují.
Vespod 1. náklad s 5 čtverečky "sudoku", nahoře 2. náklad se 4 čtverečky "sudoku".
--
A jaké je vysvětlení? V letošním roce poprvé Česká republika reaguje na výročí osvobození země a ukončení II. světové války! Naposledy vyšla známka v roce 1990 k 45. výročí osvobození.
Letošní oslavy se očekávají velkolepé a dokazuje to obrovská řada chystaných akcí zejména v I. pololetí. Tento úvod je důležitý i pro stanovení nákladu známek.
Zatímco u ostatních sešitků se první náklad pohyboval vždy do 60 tisíc ks sešitků (VZS), informovanost na poště a mezi distributory známek dávala tušit, že o tyto sběratelské militarie bude velký zájem. Proto prvotně stanovený náklad vojenského VZS na 100 tisíc ks, byl ještě před vydáním zvýšen na 150 tisíc ks sešitků. Tuto informaci také obdrželi návštěvníci premiérových výstavek známkové tvorby, kde byly tiskové archy současně vystaveny.
Jenomže, zvýšení nákladu sice přišlo relativně včas, ale tiskárna má rozfázovanou výrobu po dnech a hodinách a mezitím bylo 100 tisíc ks VZS již natištěno. A polygrafický ofsetový stroj Heidelberg byl přenastaven pro jinou poštovní známku. Pouhých 14 dní tedy stačilo k tomu, že výrobce na zvýšení nákladu již reagoval ekonomicky a zařadil do výroby produkci o 4 ks VZS na tiskovém archu, namísto 5 sešitků v soutisku na tiskovém archu. Logicky proto upravil i "sudoku" z 5 na 4 čtverečky.
Tento 2. náklad již (správně) neprošel povolením k tisku, tzv. "imprimatur", protože z pohledu tiskárny šlo o 2. náklad, byť se objednávkou zabývala v celkovém počtu 150 tisíc ks.
Tiskárna tak u 2. části tisku celkového nákladu mimo jiné reagovala na skutečnost, že dotisk hologramu na větší archy o 5ti produkci je podstatně méně operativnější než manipulace s menším tiskovým archem o 4 VZS.
Pro specializované sběratele tak vznikla, ani ne po měsíci od vydání, druhá varianta známkového sešitku a mohou být spokojeni i oni. Paradoxně je tisk sešitků ofsetem tak kvalitní, že tiskové vady na vojenském sešitku téměř neexistují. Jako první oznámil tuto odlišnost prof. Marcel Arbeit při návštěvě hlavní pošty v Jindřišské ulici v pátek 13. února 2015. Patří mu dík.
B. J.