27. 4. 2015

Postcrossing je i o obrovských možnostech výměny filatelistického materiálu

Ilustrační reprodukce známek, které se ve světě líbí. V tomto případě americký Jeep-Ford (nikoliv Ford-Willys, který nemohl splnit požadavky sériové výroby). Největší ohlas však ve světě vzbuzuje Zapadlíkova kresba sovětského tanku T-34.
Pohlednice, na které byly použity jakékoliv známky z emise "S nimi přišla svoboda 1945 - 2015" ( http://expo-net.blogspot.cz/2015/01/nove-znamky-0833-0836-s-nimi-prisla.html ) po celém světě neskutečně boduje. Desítky pochvalných komentářů mistrovství Václavu Zapadlíkovi a Pavlu Sivkovi přicházejí z celého světa. Mimochodem včera přišla i odezva úsměvná - na doručenou pohlednici se známkou tanku T34 z Německa z okolí Krefeldu: "Nikdy v životě tato účastnice Postcrossingu neviděla poštovní známku s tankem".
Jinak je tomu a u ruských účastníků Postcrossingu, kteří patří k nejspokojenějším adresátům vojenské techniky na téma "Zbraně svobody 1945".
Jedním z nich je Alexej B. z Nižného Novgorodu v Rusku. Nadšen kresbami Václava Zapadlíka na českých známkách požádal o mimořádnou výměnu pohlednic anebo přímo analogických dopisnic (cartes maximum).
Obdržel jsem sadu pohlednic s natištěnou "pseudo známkou" písmenové hodnoty "V" (v azbuce "B"). Na ukázku některé z nich:
Všechny reprodukce (a je to jenom výběr) jsou z roku 2011. Níže uvedená reprodukce je k letošnímu 70. výročí ukončení II. světové války, nicméně to již není celina, ale pohlednice bez natištěné známky. Přesto pro milovníky historie, militarií anebo automobilů jde o cenný přírůstek do sbírky.
B. J.