12. 11. 2015

Poštovní muzeum vystavuje nejcennější známku

Pokud přemýšlíte, co podniknout o svátečním 17. listopadu, Poštovní muzeum v Praze má pro vás jedinečný tip i na tento den volna. Návštěvníci si zde mohou prohlédnout tzv. Modrého Merkura, tedy unikátní bloček osmdesáti rakouských novinových známek z roku 1851, který filatelisté označují jako středoevropského Modrého Mauricia.
S trochou nadsázky lze říci, že ještě před několika desítkami let znal Modrého Merkura v naší zemi snad každý. 17. března 1970 se totiž stal obětí krádeže v bývalém klášteře beuronských benediktinek Zvěstování Panny Marie u kostela sv. Gabriela v Praze na Smíchově. Rozsáhlé policejní vyšetřování, které se vzápětí rozběhlo, skončilo naštěstí úspěšně. Pachatelé byli dopadeni a aršík prvních novinových známek světa se nepoškozený vrátil již 24. července téhož roku do muzea. O případu podrobně referovala téměř všechna média, například Svět v obrazech z 12. května 1970 vyšel s titulním listem Loupež v Poštovním muzeu. Téma volně zpracoval spisovatel Vladimír Houška v knize Merkur nese smrt, vydané v roce 1972 nakladatelstvím Naše vojsko, a která se stala námětem filmu Osud jménem Kamila, natočeného režisérem Petrem Schulhoffem o dva roky později.
Veřejnost měla od té doby možnost spatřit unikátní známku spíše sporadicky. Současná ojedinělá možnost shlédnout osmdesátiblok modrých Merkurů byla zahájena u příležitosti IX. dne české filatelie, který každoročně pořádá Poštovní muzeum ve svých prostorách ve spolupráci se Svazem českých filatelistů a časopisem Filatelie a potrvá až do 20. listopadu 2015. Poštovní muzeum současnou výstavou zahájilo prezentaci vzácných exponátů v nové trezorové vitríně, kterou se podařilo zakoupit díky dotaci Ministerstva kultury.
Matyáš Vitík
tiskový mluvčí
Česká pošta, s.p.
vitik.matyas@cpost.cz
--
Vystavený 80ti blok modrých Merkurů: http://www.exponet.info/exhibit.php?exhibit_ID=504&lng=CZ