13. 1. 2017

Obyvatelé Říčan mohou nyní rozesílat dopisy ofrankované známkami s motivy svého města v provedení místních malířů

Nejen Praha, Brno či významné architektonické památky se mohou pochlubit svými známkami. Nově si je dopřály i Říčany. Vytvořili je místní malíři Tomáš Hřivnáč, Karel Pokorný, Jiří Vála, Josef Brázda, Zbyněk Flachs, Zdeněk Uhlíř, Tomáš Mácha a Jan Vlček. Grafickou předlohu známek zpracoval Michal Anelt. 
"Když jsme se rozhodli, že vytvoříme vlastní známky, bylo hned jasné, že na nich budou Říčany. A protože v Říčanech žije a tvoří spoustu výtvarně nadaných lidí, oslovili jsme je a výsledek stojí za to," říká iniciátor celé akce, starosta Vladimír Kořen. "Známka je velice zajímavá věc. Slouží jednak svému původnímu poštovnímu účelu, zároveň ale díky výtvarnému ztvárnění může potěšit krásou, zaujmout originalitou, pobavit námětem. Pro filatelisty jsou známky vášní a pro město můžou být hezkou reklamou," dodává. 
Známkový sešitek, vydaný Českou poštou na konci loňského roku v limitovaném množství 1 900 kusů, obsahuje celkem osm známek v nominální hodnotě A – tedy 16 korun. Kromě vlastních známek byly vydány také pamětní listy města, na nichž je zobrazeno dílo a známka vždy jednoho z říčanských umělců spolu s pamětním razítkem, které bylo vytvořeno u příležitosti prvního dne vydání známek. Známky jsou k zakoupení v Infocentru Říčany... Celý text Bohumila Brejžka v "5plus2", Praha