15. 1. 2022

Soška Pražského Jezulátka pochází ze Španělska

 

Kostel Panny Marie Vítězné, nazývaný také Svatyně Pražského Jezulátka, na Malé Straně, pražské "Malé Straně", je kostel spravovaný bosými karmelitánkami. Ve svatyni se nachází slavná socha Pražského Jezulátka.
Soška Pražského Jezulátka pochází podle pramenů ze Španělska. Zde také byla pravděpodobně zhotovena někdy v druhé polovině 16. století (nebo dříve). Legenda vypráví, že se Ježíšek zázračně ukázal jistému mnichovi, který podle jeho podoby sošku vymodeloval. Podle jiné legendy vlastnila sošku svatá Terezie od Ježíše, která velmi uctívala Ježíšovo dětství a rozšiřovala úctu k Dítěti Ježíši po celém Španělsku. Prý sošku darovala své přítelkyni, jejíž dcera se vdávala do Prahy.
Faktem je, že sošku Jezulátka přivezla ze Španělska vévodkyně Marie Manriquez de Lara, která se roku 1556 vdala za pana Vratislava z Pernštejna. Sama ji pak odevzdala jako svatební dar své dceři Polyxeně z Lobkovic. Ta ji velmi uctívala a zakusila od ní mnohokrát útěchu a pomoc.
Momentálně je soška Pražského jezulátka převlečena do stejných šatiček jako je tomu na nové poštovní známce. Za nafocení děkujeme Martinu Holému, vedoucímu oddělení Známkové tvorby České pošty, s.p.