13. 4. 2011

Pamětní list: 50. výročí prvního kosmického letu - Jurije Alexejeviče Gagarina


Mimořádně povedené první pamětní razítko České pošty, s.p. se objevilo jako připomínka památného letu pro celé lidstvo. Prvního vesmírného letu člověka. Autor Jan Ungrád, autor prvního pamětního razítka byl zklamán, že na hlavní poště v Praze není razítko k širokému použití a že Pamětní listy jsou v den vydání vyprodány. Byl zklamán asi oprávněně, protože nezaregistroval, jako spousta sběratelů, statut Pamětního razítka (které je ze všeho nejvíce podobné razítku dne vydání na FDC, avšak trochu více nepřístupnější, pokud se aktuálně nezajímáte a nečtete filatelistický tisk...).

Proč je razítko pamětní? Protože je použito jen na Pamětním listu České pošty, s.p. číslo 5/2011. Za konečnou cenu PL ve výši 40 Kč je zde vylepena poštovní známka s nominální hodnotou 31 Kč, vytržená z aršíku (celý aršík se na pamětní list nevejde) "Petr Ginz: Pohled z Měsíce na planetu Zemi". Petr Ginz byl zavražděn v koncentračním táboře ve věku 16 let a k jeho uctění byla vypsána netradiční Petice za poštovní známku: http://www.japhila.cz/petice.htm

Známka, respektive aršík vyšel v zajímavé úpravě výtvarníka Pavla Hracha a v ryteckém provedení Václava Fajta. Aršík je dobře pamatovatelný, má netradiční krémový papír a byla mu věnována mimo jiné velká pozornost zahraničních médií. Jako malou drobnost uvádím - po osobním setkání se sestrou Petra Ginze - paní Chavou Pressburger (Evou Ginzovou) žijící v Izraeli, že přesně v den, kdy raketoplán Columbia měl na své palubě Ginzovu kresbu a shořel za účasti všech sedmi astronautů při návratu do atmosféry, by se byl autor předmětné kresby Petr Ginz dožil 65 let - tedy svých 65. narozenin!

Autorem prvního pamětního razítka je výtvarník Jan Ungrád. Pamětní list vyšel v nákladu současného zájmu, to je 1.200 ks. Číslování je průběžné v rámci Pamětních listů ČP, a to v intervalu: 0011601 - 0012800.

Máte-li zájem o abonenci pamětních listů od dalšího vydání, stačí 1 x vyplnit a odeslat tento abonentní lístek podle pokynů na příslušnou adresu: http://www.ceskaposta.cz/assets/filatelie/znamky-a-celiny/objednavka_PL.pdf na internetové straně: http://www.ceskaposta.cz/cz/filatelie/znamky-a-celiny/novinka-ceske-posty---pametni-listy-id32730/

Tématu 50. výročí letu Jurije Gagarina se 12. dubna věnovala ještě znojemská pošta.

B. J.