29. 7. 2022

Česká pošta nepřekvapivě získala poštovní licenci

 

Regulátor České pošty, Český telekomunikační úřad, jí udělil na následující dva roky poštovní licenci. Vzhledem k tomu, že předložila nejlepší nabídku, nemohlo být pochyb o tom, kdo se stane vítězem. Druhým, čistě technickým aspektem, který hrál České poště do karet, je fakt, že podala nabídku jako jediná. Což překvapivé bylo. Na trhu působí více firem, které svým know-how, zkušenostmi, velikostí a mediálními prohlášeními mohly o licenci zabojovat. Nestalo se.
Licence je udělena na roky 2023–2024. Během této doby by ČTÚ měl upravit podmínky licence tak, aby odpovídaly současným potřebám zákazníků a odrážely vyspělost doručovacího trhu. Některé služby již nepotřebují regulaci, protože k nim v konkurenčním prostředí existuje dostatečné množství alternativ. Podobně jako v telekomunikacích. Taky už neexistují telefonní budky. Česká pošta je připravena vést odbornou diskusi o podobě poštovní licence po roce 2024. Do té doby se bude řídit stávajícími pravidly.
Česká pošta dostala v pondělí vyjádření Evropské komise, že může dostat od státu 7,5 miliardy korun za poskytování univerzální služby. Dnes získala poštovní licenci. Jsme sami zvědaví, co přinesou následující dny.
Zdroj: Česká pošta, s.p.