1. 7. 2022

Kocour Mikeš je nejkrásnější známkou roku 2021

 

Každoroční Anketa o nejkrásnější známku už má svého vítěze. Prostřednictvím hlasovacích lístků z časopisu Filatelie nebo webových stránek znamkaroku.cz byly letos uděleny 8 363 hlasy, což je oproti loňskému roku nárůst o více než dva tisíce. Hlasující letos vybírali ze 44 poštovních cenin, které byly emitovány v loňském roce.

Co do počtu hlasů nejúspěšnější byla známka KOCOUR MIKEŠ a stala se tou nejkrásnější roku 2021. Grafickou úpravu ceniny s populární postavičkou Josefa Lady připravil Pavel Hrach a rytinu zpracoval Václav Fajt. Na výslunní se tak vrací poštovní známky, které jsou připravované s využitím rytiny, jelikož právě KOCOUR MIKEŠ od hlasujících získal 1 239 hlasů.
Druhý stupínek pomyslného piedestalu vítězů obsadila známka z emise EUROPA: KOČKA DIVOKÁ, jejímiž autory jsou manželé Jaromír a Libuše Knotkovi. Aby tato autorská dvojice ke svým nespočetným úspěchům přidala další, musela jejich kočka divoká nasbírat 856 hlasů.
Trojici nejúspěšnějších cenin uzavírá známka z emise NEGRELLIHO VIADUKT. Autorem jejího grafického návrhu je Milan Bauer a ke třetí příčce jí pomohlo 656 hlasů. Jen pro zajímavost: stejný počet hlasů byl v loňském ročníku ankety potřeba pro získání příčky nejvyšší... Celý text ZDE.