22. 6. 2009

Jiří Kratochvíl: Pražské pošty - historie a současnost


Malostranské náměsti 12/259

Malostranské náměstí 23/37

Malostranské náměsti 13/258
--
Vážení přátelé,

koncem srpna se objeví na pultech knihkupců nová zajímavá publikace, kterájistě potěší i filatelisty, zájemce o poštovní historii a milovníkypragenzií. Kniha autora Jiřího Kratochvíla "Pražské pošty - historie asoučasnost" přináší dosud nikdy nezveřejněný komplexní pohled na všechnypražské pošty, které kdy v historii na současném území Prahy existovaly.


Nejde jen o historické centrum, ale o Prahu v rozsahu od Vinoře po Zbraslav.

Je zde nejen fundovaně zpracována historie pražského poštovnictví od počátků v roce 1526 až po současnost, ale svoji historii zde má samostatně popsanou každá jednotlivá pošta, třeba již i dávno zrušená. U všech pošt je zpracován vývoj jejich názvů, popsána všechna jejich sídla, včetně dat stěhování, a u každé je minimálně jedna, ale spíše více fotografií jejích sídel. Publikace je doplněna řadou přehledných tabulek, vysvětlujících systémy několikerého přečíslování pražských pošt, historickým přehledem poštmistrů, přehledem o službách, o rozsahu doručování, o systému poštovních směrovacích čísel, o stáří jednotlivých pošt, o zbouraných budovách pošt a o rozmístění pošt v jednotlivých katastrech města. V příloze je i množství poštovních map pražského okolí a Prahy samotné z jednotlivých časových období. Doplňkově je zde popsána i historie pošt vojenských (polní pošty, DDP, současnost) a historie všech poštovních institucí sídlících kdy v Praze.

Autor je pražský poštovní historik Jiří Kratochvíl, kterého známe nejen jako častého přispěvatele do časopisu Filatelie, ale i jako autora 20. díluMonografie čs. známek "Historický vývoj názvů pošt v českých zemích", vystavovatele a lektora. Je dlouholetým členem Klubu filatelistů, sběratelů specializovaných oborů, reg. čís. 00-15, Praha. V roce 2005 byla jeho činnost v klubu a v rámci svazových odborných společností a sekcí oceněna udělením zlatého stupně Čestného odznaku Svazu českých filatelistů.

Popisovaná publikace, kterou vydá nakladatelství Libri (
http://www.libri.cz/ , resp. http://www.libri.cz/kniha.php?kniha=488 ), bude mít 480 stran, 300 obrázků, 11 poštovních map a barevnou přílohu. Cena byla stanovena na Kč 490,-. S jistotou lze předpokládat, že kniha bude nepostradatelným pomocníkem i pro filatelisty, nejen ty pražské.

Pro dokreslení Vašich dojmů k vydávané publikaci si dovolujeme připojit tři fotografie autora, které pro Vás pro doplnění této naší informace vybral. Jen na Malostranském náměstí bývala pošta již na třech místech.

Na prvním obrázku je dům Malostranské nám. 12/č.p. 259 a tato adresa byla předchozím sídlem dnešní malostranské pošty Praha 011 (v letech 1876 - 1909 byla na Malostranském náměstí a v roce 1909 se stěhovala do současného sídlav Josefské ulici - 100 let!).

Na dalším snímku autora je nynější dům Malostranské nám. 23/č.p. 37, najehož místě bývalo sídlo jediné pražské pošty v letech 1592 - 1622; to zde ovšem stávaly domy dva.

Na třetím snímku vidíte budovu Malostranské nám. 13/č.p. 258 a v těchto místech sídlila pražská pošta v letech 1742 - 1792 (současný Lichtensteinský palác vznikl až po odstěhování pošty; před tím na tomto místě bylo celkem pět domů patřících Lichtensteinům, z nichž dva měla pošta pronajaty).

Na letošním veletrhu "Sběratel" (
http://www.sberatel.info/ ), který seuskuteční ve dnech 3. - 5. září 2009, tentokrát na Výstavišti PVA Letňany Praha, předpokládáme možnost zakoupení této publikace u tradičního stánku Svazu českých filatelistů. Současně se uvažuje i o možnosti zprostředkování autogramiády. Po veletrhu bude možno knihu zakoupit i v knihovně Svazu českých filatelistů. O podrobnostech v možnostech koupě publikace vás ještě budeme informovat.

Informaci Vám podává a srdečně zdraví

Ing. Pravoslav Kukačka,

jednatel Klubu filatelistů 00-15,
sběratelůspecializovaných oborů, Praha