24. 7. 2009

Nález po 65 letech



Americké padělky německých známek jsou dostatečně známé, i když jejich výskyt na trhu (tedy těch pravých, autentických amerických padělků) je minimální.

Jednalo se vlastně o dvě různé emise:
První z nich, obsahující známky 6 a 12Pf Hitler (tj. padělky německých známek Mi. 785 a 788), které Michel označuje č. 15+16 v kapitole Kriegspost- und Propagandafälsuchungen, se velmi podobá německému originálu. Tyto známky byly lepené na poštovní zásilky, opatřené skurečnými adresami německých příjemců, které si údajně Američané opisovali z německých telefonních seznamů. Zásilky, opatřené falešnými razítky Wien 8, Wien 40 nebo Hannover 1 byly shazovány v poštovních pytlích z letadel nad rakouským nebo bavorským územím v očekávání, že takový nalezený pytel bude předán poště k další poštovní přepravě.


Druhá emise tvořená známkou 12Pf Hitler (No. 17) s nápisem FUTSCHES REICH nese obrázek Hitlera jako smrtky. V použitém stavu není známá, všechny orazítkované kusy jsou falza ke škodě sběratelů. Jaký význam tyto známky měly, za jakým účelem vlastně byly vydávány?

A existuje nějaká souvislost mezi oběma vydáními? Zatím jsem se odpovědí na tyto otázky nikde nedočkal, nyní si už dokážu odpovědět sám.
Měl jsem to mimořádné štěstí, že se mi dostaly do rukou 2 originální dopisy vyplacené falzy 6Pf (ve dvojpásce) a 12Pf, oba v původním stavu, nerozlepené, s autentickým obsahem. Nesou falešné podací razítko Hannover 24.4.1945 (záměrně ne zcela zřetelné otisky) a vzadu jsou, pro zvýšení věrohodnosti, opatřené přítiskem odesilatele DEUTSCHE BANK, s tiskovým označením "Nr. 119/ Be. Mi. 2.43.".


Největší překvapení ale skrýval obsah. V obou obálkách byl list novin "DAS NEUE DEUTSCHLAND" z dílny amerických tiskařů, obsahující řadu článků podrývajících Hittlerův režim, datované 15.2.1945. A hlavně - oba dopisy obsahovaly 5-pásku válečného falza č. 17 Hitler jako smrtka!

Američané počítali s tím, že příjemci zásilek tyto vložené pseudoznámky možná použijí pro vlastní korespondenci... Nejdůležitějším novým poznatkem je ale to, že známky č. 15+16 sloužily jako prostředek pro distribuci falza č. 17.

Obě popisované celistvosti včetně příloh budou nabídnuty v podzimní aukci PAC na
www.pac-auction.com

Další ilustrace:
http://www.japhila.cz/2009/pictures/1587.jpg
http://www.japhila.cz/2009/pictures/1588.jpg
http://www.japhila.cz/2009/pictures/1587b.jpg
http://www.japhila.cz/2009/pictures/1587c.jpg

Milan Černík