16. 7. 2018

Poslední známky finišují ke světové výstavě PRAGA 2018

Jedna z nejkrásnějších variant známky na známce je připsána slavnému Bombajskému dopisu. Digitální barevný tisk FDC a opravdu zajímavé a netradiční příležitostné razítko spolu se známkou z aršíku červených (oranžových) Mauritiů z něj dělá absolutní špičku známkové tvorby ve prospěch výstavy PRAGA 2018.
Aršík Bombajský dopis vychází k výstavě PRAGA 2018 ve dvou variantách. Toto je základní typ zoubkování s nejkrásnějším a také nejdražším dopisem světa, který je v držení českého majitele a bude vystaven na výstavě PRAGA 2018. Tato varianta bude k dispozici na větších poštách a filatelistických přepážkách ČP. Dále bude distribuována do novinkové služby SČF.
Druhá varianta (2 reprodukce výše) bude mít protaženo zoubkování (podobné hřebenovému) a uvnitř protažené perforace bude hvězdička s číslováním v černé barvě s přídavkem luminoforu, aby se co nejvíce zabránilo padělání. Tato varianta s přebalem dobové plachetnice (uvnitř je aršík uchycen v hawidkách) od manželů Knotkových a syna Kamila Knotka bude v prodeji pouze na výstavě PRAGA 2018 (náklad aršíku je omezen). Oba aršíky jsou tištěny ofsetem a pro stanovení správné barevnosti byl při nátisku (Imprimé - "Budiž tištěno", myšleno po schválení nátisku je dán souhlas s následným tiskem) přítomen známý znalec, lobista a zprostředkovatel David Kopřiva (stejně jako u tisku modrého Mauritia z loňského roku. Tuto známku prohlásil za nejpodobnější k originálu ze všech tisků rarit a unikátů vydaných v historii mnohými státy). Tyto známky vycházejí 8. 8. 2018.
 
 100 let Poštovního muzea v Praze a 3 nejvýznamnější ředitelé PM od počátku Československé republiky po první dekádu 21. století. Koláže Jana Mageta ukazují artefakty z PM ale i budovy, ve kterých PM sídlilo: PM na pražském Smíchově, Cisterciácký klášter ve vyšším Brodě a sídlo PM na Nových mlýnech v Praze. Portréty ředitelů Václava Dragouna, Jiřího Karáska a Pavla Čtvrtníka jsou prací Evy Haškové. Druhý aršík o poštovní historii volně navazuje na Historii poštovnictví z našeho území, které vyšlo v prosinci loňského roku. Rytcem portrétů je Václav Fajt. Aršík vychází 8. 8. 2018 v kombinaci rytin z plochých desek a ofsetu.
 
 
Dopisnice Kláry Melichové k výstavě PRAGA 2018. Natištěné známky na celině mají kompletní logo světové výstavy. Dopisnice vycházejí tradičně ofsetem také 8. 8. 2018.
B. J.