11. 5. 2020

Zemřel doyen československých rytců - pan Bedřich Housa

Ve věku dožitých 94. narozenin zemřel ve čtvrtek 7. května 2020 nejstarší žijící grafik a rytec československých a českých poštovních známek, pan Bedřich Housa. Narodil se 12. dubna 1926 v Praze a v té také zemřel. Kromě komorní grafické tvorby vytvořil několik set poštovních známek, nepočítaně obálek dne vydání a poštovních razítek. Mnoha unikátními sériemi příležitostných známek, zejména v období Československa, potěšil a doslova novátorsky přispěl ke světovému ohlasu československých, ale později i českých poštovních známek.
Každý z nás má desítky či stovky vzpomínek na tuto úctyhodnou osobnost, sám vybírám Bedřicha Housu i v jeho málo známé roli člena Komise pro výtvarné řešení poštovních známek České pošty (na fotografii uprostřed, přesněji pátý zprava).
I když jsem pane Bedřichu pro Vás měl i smutné zprávy, bylo mi velkou ctí Vás v životě poznat a po několik let i detailně sledovat Vaši krásnou práci, která Vás bude navždy reprezentovat dalším a dalším přicházejícím generacím.
--
V rámci emise Tradice českých poštovních známek vyšel 20. ledna 2020 portrét Evy Haškové podle fotografie Martina Říhy (známky na reprodukci nahoře). Stalo se tak ještě za jeho života a díky webu KF 00-15 Praha se můžete kdykoliv podívat na prezentaci této poštovní známky za účasti rytce Bedřicha Housy. Fotoreportáž ze 124. výstavky Známkové tvorby v prostředí hlavní pošty v Jindřišské ulici zde: Bedřich Housa *1926 +2020.
Na facebooku Poštovního muzea je informace o úmrtí Bedřicha Housy od kurátora Martina Říhy, který rytce i výtvarníky po celá léta sleduje a fotograficky dokumentuje v jejich přirozeném prostředí - ateliérech.
Břetislav Janík