2. 9. 2009

Tři novinky z filatelie

PREMIÉRA „BRNO 2009“ je název soutěžní výstavy poštovních známek, na níž mohou tvůrci dosud nevystavených exponátů získat kvalifikační stupně medailí pro výstavy regionální, národní a mezinárodní. Výstava se uskuteční od 31. srpna do 5. září v prostorách Městské knihovny Jiřího Mahena v Brně na Kobližné ulici 4. Po dobu výstavy budou používány cenné příležitostné nálepky APOST na počest 90. výročí prvního českého filatelistického klubu Alfonse Muchy v Brně, který je pořadatelem výstavy. VELETRH „SBĚRATEL“, 12. mezinárodní veletrh poštovních známek, mincí, karet, minerálů a sběratelství, se letos koná na novém místě, na Výstavišti PVA v Letňanech v Praze 9 od 3. do 5. září 2009. Další podrobnosti lze najít na webových stránkách www.sberatel.info

VÝSTAVA „DĚTEM 1936“ v pražském Poštovním muzeu bude pro veřejnost otevřena až do 13. září 2009. Jde o ojedinělou výstavu nerealizovaných návrhů a zkusmých tisků československých příplatkových známek DĚTEM, vzešlých z výtvarných soutěží prvorepublikového ministerstva pošt a telegrafů. Soutěže byly vyhlašovány z iniciativy charitativní organizace „Demokracie dětem“. Jejím představitelem v letech 1934 až 1938 byl spisovatel, dramatik a novinář Karel Čapek a místopředsedkyní byla JUDr. Milada Horáková. Na výstavě lze obdivovat návrhy Stanislava Suchardy, Cyrila Boudy, Antonína Procházky, Milady Marešové, Josefa Čapka a Otakara Mrkvičky.

OHLÉDNUTÍ ZA VÝSTAVOU V ZÁHŘEBU. Byla to výstava Česká republika ve filatelii. Chorvatská pošta, Chorvatsko-česká společnost a Svaz chorvatských filatelistů na ni pozvaly do Záhřebu Českou republiku jako předsednickou zemi Evropské unie. Výslovné pozvání dostalo generální ředitelství České pošty, s. p., a Svaz českých filatelistů. Záštitu výstavě udělili ministři zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg a Jan Kohout. Výstavy koncem června a začátkem července se svými exponáty zúčastnili Česká pošta - Poštovní muzeum Praha, Postfila Praha, a jednotliví členové SČF. Proto velvyslanectví ČR v Záhřebu této akci přislíbilo významnou pomoc - přepravu exponátů z Prahy do Záhřebu a zpět diplomatickou poštou. Exponát Poštovního muzea totiž musel mít navíc i výslovné vývozní povolení Ministerstva kultury ČR. Státní úředníci však nakonec příslib nesplnili. Přeprava exponátů tam i zpět, vývozní poplatky a další náklady šly tedy na vrub obou filatelistických svazů - SČF a Svazu chorvatských filatelistů. I tak může vypadat zájem státu o reprezentaci naší republiky v zahraničí.