3. 10. 2010

Slovanská epopej – konečně v Praze?

Vize

Hlavní město Praha má ve spolupráci s Muchovou nadací a rodinou Muchů naprosto jedinečnou možnost zajistit, aby byla Slovanská epopej konečně navrácena domů, jak si zasluhuje.

Slovanská epopej by měla být umístěna do nové budovy, speciálně vystavěné pro tento účel, nebo eventuelně umístěna do budovy s dostatečně vhodným místem a významem pro všechny obrazy tohoto díla. V obou případech by interiér měl být absolutně minimalistický a dostatečně prostorný, aby umožnil všem plátnům Epopeje vytvořit jejich individuální atmosféru a vyniknout bez nějakých dalších rušivých vlivů.

Všech 20 pláten musí být zavěšeno a vystaveno ve dvou halách v pořadí a způsobem, jak určil sám Alfons Mucha, který přemýšlením nad správným uspořádáním děl strávil mnoho let. Přesné plány jsou uloženy v Muchově nadaci. Jejich dodržení bude konečně znamenat splnění podmínek Muchy pro předání Slovanské epopeje.

Muchova nadace je připravena významně přispět dalšími archivními materiály k tomuto projektu, obsahujícími širokou škálu pastelových studií, kreseb, olejových studií, fotografií a dalších materiálů. Začlenění těchto materiálů uvede vznik a důvody vytvoření Slovanské epopeje do správného kontextu a přispěje k prohloubení zážitku návštěvníků výstavy. Umožní jim výjimečný třírozměrný hluboký vjem, spočívající nejenom v kráse 20 pláten Slovanské epopeje, ale rovněž v zhmotnění celého kreativního procesu od začátku do konce. Takový zážitek nebude mít obdobu nikde ve světě a přispěje k jedinečnosti Prahy.

V závislosti na dostupném prostoru bude také možné rozšířit a obohatit tuto vizi rozšířením Bosenského pavilonu, který byl inspirací pro vytvoření Slovanské epopeje. Pod jednou střechou by tak mohla vzniknout podstatně větší verze současného Muchova muzea – jednoho z nejúspěšnějších muzeí v České republice. Umožnilo by to věnovat více prostoru pro krátkodobé výstavy, které se nezaměřují pouze na dobu, v níž Mucha tvořil, ale také na paralely mezi jeho dobou a dneškem. Bosenský pavilon, v němž byla umístěna Slovanská epopej, rozšířené Muchovo muzeum a prostor pro krátkodobé výstavy by představoval absolutně unikátní monument jednoho z největších umělců naší země s obrovským světovým dopadem, který by, jak věřím, zvýšil zájem o Prahu stejným způsobem jako Van Goghovo muzeum v Amsterodamu.

Vize Muchovy nadace je velmi ambiciózní, a její ambice odpovídají uměleckým ambicím a vizím Alfonse Muchy. Umístění Slovanské epopeje do adekvátních prostor a způsobem, který odráží přání a sny Alfonse Muchy, by bylo vysoce záslužným činem. Bylo by ještě mimořádnější, kdyby byla umístěna v prostorách, oslavujících všechny stránky umění Alfonse Muchy a uznávajících jeho význam na národní a mezinárodní umělecké scéně.

John Mucha,
Prezident, Mucha Foundation