20. 2. 2012

Jubilejní 13. výstavka artefaktů známkové tvorby




Ve středu 15. 2. 2012 se v budově České pošty v Jindřišské ulici v Praze konala již 13. výstavka přípravy tisku aktuálně vydávaných českých poštovních známek. V ten den se jednalo o emise "Osobnosti: Jiří Trnka" (viz též http://www.ceskaposta.cz/cz/filatelie/znamky/jiri-trnka-id36706/ ) a "150. výročí založení Sokola" (viz též http://www.ceskaposta.cz/cz/filatelie/znamky/150--vyroci-zalozeni-sokola-id36670/ ). Pro dokumentaci této akce a "pokoukání" těch, kteří se jí nemohli zúčastnit, byla pořízena řada fotografií. Z nich jsme vybrali 3, které publikujeme (barvy fotografií jsou výrazně zkresleny umělým osvětlením místa konání a odrazem floatového bezpečnostního skla. Na místě samém jsou návrhy k vidění v originálních barvách). K vystaveným návrhům, rozkresbám, destičkám a tiskům není jistě třeba připojovat zvláštní komentáře (jsou u nich také popisky, na 2. snímku je fotografie středového detailu nerozřezaného tiskového archu s 200 známkami ke 150. výročí založení Sokola. Po rozřezání jsou k dispozici 4 přepážkové archy po 50 známkách). Pokud jde o skupinovou fotografii, vidíme na nich zleva p. Václava Fajta, Pavla Sivka, Břetislava Janíka, Bohumila Šneidera a Otakara Karlase; do záběru se již "nevešel" rovněž přítomný zástupce Poštovní tiskárny cenin Praha Pavel Vavřina.

Výstavky přípravy tisku vydávaných známek, pro které stále hledáme a upravujeme jejich název (minikřty, minivýstavky, inaugurace, uvedení, výstavky podkladů pro tisk známek) mají neopakovatelnou atmosféru a jsou zejména neopakovatelným zdrojem poučení. Vystavené podklady budou uloženy v Poštovním muzeu, ale v budoucnu bude téměř nemožné znovu je vidět v takových sestavách.

Ing. Pravoslav Kukačka, jednatel Klubu filatelistů 00-15, sběratelů specializovaných oborů, v Praze, a správce klubové e-mailové schránky kf0015@centrum.cz