15. 12. 2020

Poklady světové filatelie

 

Zveme vás na jedinečnou filatelistickou výstavu ze sbírek členů Prestige Philately Club Prague, Club de Monte Carlo a Vindobona.

Výstava v Historické budově Národního muzea, kterou pořádá Prestige Philately Club Prague (PPCP) ve spolupráci s nejstarším filatelistickým klubem – rakouskou Vindobonou prezentuje na šedesát rarit mimořádného významu ze soukromých sbírek z celé Evropy. Raritní známky představuje i nejprestižnější filatelistický klub světa Club de Monte Carlo. Svým rozsahem i vystavenými exponáty jde o unikátní soubor, který se na našem území objevuje v této podobě poprvé.

Patrně k nejznámějším známkám patří modrý a čerevený mauritius. V Praze je nyní k vidění červený mauritius z roku 1847. Ten je první koloniální známkou světa vůbec. Spolu s modrou dvoupencí se staly legendami, protože právě ony poprvé ukázaly, jak může být některý unikát nedostupný. Z původního nákladu 500 kusů se do dnešních dnů dochovalo jen 15 červených mauritiů. Jeden z nich patří i českému filatelistovi a investorovi, který svůj kousek zapůjčil pořadatelům výstavy. Jeho hodnota se odhaduje na 20 milionů korun.

Mezi další unikáty, jež jsou vystaveny v Národním muzeu, patří i rumělkový merkur. Červený či pro svůj specifický odstín rumělkový merkur je světově proslulá a také nejdražší rakouská známka. Vzhledem k tomu, že byla platná i na našem území, se jedná zároveň také o jednu z nejdražších známek české poštovní historie. Tradičně je tato známka považována za jednu z ikon takzvané světové klasiky, dochovalo se totiž pouze 40 exemplářů. Vzácný kousek, který byl vždy součástí těch největších sbírek, si návštěvníci prohlédnou hned ve třech kusech. Všechny jsou od českých majitelů a jejich celková hodnota je zhruba 14 milionů korun. V tak velkém počtu se navíc dosud nikde neobjevily.

Mezi vystavovanými raritami je k vidění i několik dalších zcela exkluzivních exemplářů jako je známka 2 Cents „Hawaiian Missionary“ z roku 1851, rakouský chybotisk 3kr z roku 1867, první novinové známky světa či unikáty přetisků Pošta Československá 1919.

Významným partnerem výstavy je Česká pošta, která při této příležitosti vydá sérii známek s raritami Biennale. Vystavované známky, dopisy a poštovně historické artefakty pocházejí ze soukromých sbírek. Svými exponáty přispělo také Poštovní muzeum.

V rámci tohoto unikátního projektu bude v Národním muzeu v prodeji sběratelsky atraktivní bankovka „0 euro“, která vyjde ve velmi omezeném nákladu, navíc s příležitostným přítiskem PPCP.