30. 7. 2024

Pošta s námi hraje knoflíkovou válku?

Nedávno jsme psali o České poště v OC Europark Štěrboholy (ZDE) a nyní máme pocit, že s námi pošťáci hrají knoflíkovou válku. Jak jinak eufemisticky pojmenovat zásilku z předminulého týdne - 11. 7. 2024 (viz horní reprodukce kde je všechno, jen ne platné poštovní razítko. Navíc razítkované tak zodpovědně, že známky jsou doslova nestrefeny. V pravém případě známky ne o koňskou, ale přímo "známkovou délku"...
Zajímavé je také opačné postesknutí předsedy OS Sběratelů českých a československých známek Ing. Jiřího Sedláka nad 7 otisky razítka na 3 známkách, zatímco by stačilo pouze jedno razítko. 
Neměla by konečně Česká pošta postihovat zřejmý šlendrián těch zaměstnanců, kterým je vše naprosto jedno? Kde je stavovská čest těch lidí? 
Tím spíše, že ČP věnuje tolik pozornosti a peněz na svoji známkovou tvorbu, která rozhodně patří nezi špičku nejlepších na světě? 
Kde jako sběratelé známek ČP a zákazníci ČP najdeme konečně její dno, ze kterého se musí již jen stoupat? 
Moc otazníků nad tak nezajímavou entitou jakou jsou filatelisté. Kde jsou ty miliardy, které pošta za desítky let a za poštovní známky od sběratelů získala? 
A filatelisté po celoživotním "nábožném" vzhlížení k České poště jako emitentovi československých a českých známek a jako k "partnerovi" v našem bláhovém, podivném a drahém hobby, za první i poslední uškudlenou "korunu", zažívají nekončící zklamání, rozčilování a zmar. Máte jiný názor? Napište ho, rádi jej otiskneme bretjani@seznam.cz 

Břetislav Janík

Filatelie 7/2024

Zpravodaj SSCSZ 2/2024

Olympiáda i Mních Cyprián

Slovenské novinky máme od žilinského filatelisty ing. Ivana Gaži a na poslední reprodukci musíme ocenit, že se s FDC rozjel i do Červeného kláštora na slavnostní uvedení známky s sosobností Mnicha Cypriána. Děkujeme.

26. 7. 2024

Nový regionální přítisk ČP – Dubí

Počínaje dnem 17. 8. 2024 bude v prodeji tiskový list známek s přítiskem Dubí. Je z kategorie Regionálních známek s přítiskem a bude v den vydání v prodeji na stánku ČP na nádraží Dubí. Případný doprodej, až do vyprodání zásob, bude zajišťovat pošta Dubí u Teplic 1, Krušnohorská 567/13, Dubí 417 01. Tiskový list byl vytištěn v nákladu 200 TL.
Hezký den, Michaela Petrusová
známky s přítiskem
oddělení Známková tvorba

25. 7. 2024

Aršík se Shakespearovými postavami získal prestižní ocenění

Nejkrásnějším aršíkem za rok 2023 je aršík z emise Shakespearovské hry. Společné první místo obsadila tato emise na mezinárodní soutěži Premio Internationale d´Arte Filatelica, Asiago. Udílení cen proběhlo 21. července 2024 v historických prostorách radnice v italském městě Asiago, kde toto ocenění převzali zástupci České pošty ze Známkové tvorby – Martin Holý a Jan Ištvánek.

Do této soutěže se hlásí poštovní správy, které do jednotlivých kategorií nominují vybrané poštovní známky. Jak zdůraznila odborná porota, aršík nominovaný Českou poštou byl oceněn za bohatou, vyčerpávající a originální prezentaci díla. Autorka Marina Richterová na aršíku připomíná některé ze slavných postav na pomezí komedie a tragédie, ale také některá témata, prostředí a postavy alžbětinského divadla.

Aršík obsahuje čtyři známky, z nichž dvě známky mají nominální hodnotu zastoupenou písmeny E a dvě známky jsou zastoupeny písmeny Z. Při tvorbě aršíku se autorka inspirovala kresbami s fragmenty ručně vyřezávané koláže. Pozadím děje je kulisa gotizujících oken s trojlístky odkazující na dobu, do které Wiliam Shakespeare zasadil hry Král Lear, Romeo a Julie, nebo Macbeth. Vlevo na aršíku stojí královna s maskou Kleopatry a šaškovskou holí. Pod známkou vystupuje Benátská laguna a bazilika San Giorgio Maggiore s proslulou zvonicí. Panorama zastřešuje šperk v podobě katolického kříže. Vpravo se zlověstně mračí postava s loutnou. Plášť halí masky Othella, Julia Caesara, čarodějnice a lorda Macbetha. Uprostřed nahoře sedí prosvětlená postava elfa. Dole se pitvoří šašek s maskou krále.

Aršík byl vydán v počtu 24 000 kusů, v současné době je v prodeji již jen 1 500 kusů. Zájemci si jej mohou zakoupit na specializovaných přepážkách České pošty s označením FilaPoint, nebo na e-shopu České pošty.
Zdroj: web ČP ZDE.

23. 7. 2024

54. Mezinárodní cena filatelistického umění Asiago udělená ex aequo České republice

54. Mezinárodní cena filatelistického umění Asiago udělená ex aequo České republice a Lucembursku

Ve svém 54. vydání se Filatelistický Oscar, jak byla definována Mezinárodní cena Asiago za filatelistické umění, rozdělí na dvě udělením dvou známek s různou grafikou a sděleními, obě plné podnětů a úvah. Toto je leták rozdělený na dvě hodnoty E, 44 korun a Z, 50 korun, České republiky, věnovaný Williamu Shakespearovi, který, jak zdůraznila porota, je oceňován „za bohatou, vyčerpávající a originální prezentaci Bardova díla zpracované Marinou Richterovou nejen připomíná některé jeho slavné postavy na pomezí komedie a tragédie, ale také některá témata, prostředí a postavy alžbětinského divadla. Čestnou listinu Asiago Prize podepsala pražská pošta již počtvrté. Dvakrát s nejvyšším oceněním, v letech 1972 a 2002, a v roce 1984 se etablovala v sekci environmentalistů.
Zdroj: ZDE.
Předpokládáme, že Známková tvorba ČP o Mezinárodní ceně Asiago zveřejní více.
B. J.

21. 7. 2024

Známková tvroba nabízí

Nabídka grafického listu Wikov 35 Kapka - ZDE. Zdroj: KF 00-15 Praha

125 let tramvajové dopravy v Plzni

Newsphila nabízí vzorový tiskový list k příležitosti 125 let tramvajové dopravy v Plzni ZDE.

18. 7. 2024

Slovenský prezident má svoji kruhovou známku


K volbě slovenského prezidenta byla v Tiskárně Hradištko nedaleko Prahy vytištěná slovenská známka s Peterem Pelegrinim. Známka je samolepicí a kruhová. Děkujeme panu Ivanu Gažovi ze Žiliny.

200. výročí od narození Bedřicha Smetany

Příležitostná celistvost k poctě Bedřicha Smetany kombinuje příležitostné razítko a nedávno vydanou známku. Za zaslání děkujeme do Plzně panu Jiřímu Neumannovi.


6. 7. 2024

Celistvosti hodné pozornosti


Modrý výplatní otisk připomínající účast českých fotbalistů ve skupině F na 17. Mistrovství světa ve fotbale v Německu připomíná Newsphila z Plzně. Jiří Neumann nám zaslal ke zveřejnění i celistvost Slavnosti pětilisté růže z letošního Českého Krumlova. Děkujeme.