26. 7. 2007

Peníze jsou nezbytným faktorem rozvoje Exponetu

Před zhruba půl rokem, 1. prosince 2006, byla obchodním rejstříkem ustavena nová právnická osoba: „Virtuální výstavy EXPONET obecně prospěšná společnost (o.p.s.)“. Jako první nezisková organizace v oblasti poštovnictví a filatelie na území České republiky si klade jednoduché, ale přitom ne lehké a již vůbec levné cíle: EXPONET si vytkl posílit evropský a mezinárodní kontext vzdělávání a výměnu informací osvětou v oblasti umění, poštovnictví, polygrafie, knihovnictví, muzejnictví, výstavnictví a v oblastech širokého sběratelského zájmu a to jak v tuzemském, tak v mezinárodním měřítku. Záměrem zakladatelů je nejen ve virtuální výstavní činnosti pokračovat, výstavu všemi směry rozšiřovat a zkvalitňovat a například z nesoutěžního projektu udělat pomalu a postupně první světovou výstavu s hodnocením podle řádů Mezinárodní filatelistické federace. Záměrem je však také zapojení mladých generací prostřednictvím aktivit volného času do rozvoje a rozšiřování informačních technologií; podíl na prohlubování „počítačové gramotnosti“ a k rozšiřování kulturního dědictví prostřednictvím moderních forem komunikace 21. století. V neposlední řadě mají zakladatelé v úmyslu obrátit se na světová poštovní muzea, aby prostřednictvím virtuální mezinárodní výstavy zpřístupnili své vybrané špičkové exponáty národního kulturního dědictví.
V současné době, kdy Exponet dosáhl na 266 on line exponátů, se jeví jako velmi potřebné stránky redesignovat s novou přidanou hodnotou. Není tajemstvím, že sebelepší záměr na webových stránkách vypadá jednoho dne zastarale. Je přitom zajímavé, že prvotní design stránek Exponetu je dodnes zachován a používán a nevzbuzuje v podstatě žádnou nevoli návštěvníků. Připravme se však na to, že spíše dříve či později, řádově v měsících, budeme muset EXPONET předělat, aby návštěvník získal nejen nový atraktivní obsah, ale přišel si na své i s novou přidanou hodnotou v podobě dynamické prezentace, která umožní zejména fulltextové vyhledávání mezi stovkami exponátů a stovkami témat, pomocí klíčových slov, interaktivním zadáním pravidel výběru, možností odborného a laického hodnocení úrovně jednotlivých exponátů, možností standardního a jednotného tisku exponátů pomocí tiskových šablon apod.

Technologický vývoj Internetu i za uplynulé 3 roky velmi výrazně pokročil a nabízí stále nové interaktivní možnosti pro komunikaci prostřednictvím webových stránek. I naši filatelističtí návštěvníci oprávněně očekávají, že se jejich stránky zmodernizují, vzhledově i jazykově přizpůsobí počtu návštěv prakticky z celého světa a přizpůsobí se nejen nově nabídnutým technologickým možnostem, ale také novým požadavkům návštěvnické klientely. Naštěstí v oblastech velmi důležitých - ve spolehlivé dostupnosti webu (na základě dlouhodobého monitorování), rychlosti přístupu k databázím a servisu poskytovatele webhostingu máme pro naše návštěvníky velmi nadstandardní a vysoce kvalitní nabídku, navíc za přijatelnou cenu, která umožňuje další dynamický rozvoj. Obdobně je to s prostorem, který je svým gigantickým rozměrem přes 10 GB rozhodně nadstandardní nejen v českých podmínkách, ale i v rámci světové profesionální filatelie.
Všechny tyto superlativy však mají i znaménko opačné. Jedním mínusem je, že jakékoliv předělání současné statické prezentace na bázi html na dynamickou databázovou formu bude podnikem neuvěřitelně drahým. Bude to však nejen drahé, ale současně i nezbytné. Vynaložením velkých finančních nákladů nepřibude ani jeden jediný exponát navíc. Kolem nového roku jsme kontaktovali několik softwerových firem s požadavkem na kalkulaci "předělávky" stávajícího Exponetu na současnou a čím dál více standardní programovou nabídku. Poptávali jsme ve chvíli, kdy Exponet obsahoval 180 exponátů. Ani v jednom případě jsme se nedostali pod nabídku - za bratru - 200.000 Kč. Čtete správně - za překlopení Exponetu do prostředí odpovídajícímu desetitisícům, statisícům jiných webů na počátku roku 2007 - by nejlevnější oslovená firma za 2 x sto tisíc Kč "pouze" předělala Exponet do nového hávu. Ten nový háv by ovšem umožňoval právě požadované fulltextové vyhledávání a dnes standardní interaktivní přístup. O čem mluvím? Jen namátkově setinu toho co lze nabídnout. Hledáte "Polní poštu" a tyto dvě slova zadáte do vyhledávače. Během milisekund Vám systém nabídne všechny exponáty nebo albové listy, které byly předtím do systému s tímto kódem zadány a polní poštu obsahují. Chcete jenom rakousko-uherskou polní poštu, "Hradčany", "celiny", "padělky", "skauting", "Belgii" či "Nový Zéland"?... Během sekund program nabídne Vámi personifikovaný výběr, prohledajíc několik tisíc stran (na Exponetu dnes reálně přes 21 tisíc). Tím však výčet interaktivních akcí nekončí.

V podstatě tedy Exponetu přibude "pouze" tato přidaná vyhledávací hodnota, zobrazené exponáty by se nezměnily ani o fous. Pohříchu, jen od té doby Exponet zbytněl dalšími 80 exponáty a je tedy pravděpodobné, že 200 tisíc Kč by již dnes na předělání nestačilo a "na pořádnou muziku by se nedostalo". Platí však přímá úměra: čím více se tento programový upgrade bude oddalovat, tím více prostředků na něj v budoucnu bude zapotřebí.
Co dál? Je nasnadě, že situace s programovým vybavením Exponetu se musí dříve či později změnit. Je nutné zajistit finanční prostředky řádově v několika stech tisících korun (reálným odhadem se časem dostaneme až k 500 tisícům korunám), které umožní kvalitní upgrade Exponetu minimálně na dva, tři či možná čtyři roky dopředu.

Je jasné, že masivní rozvoj Exponetu dnes zpomaluje manuální vkládání exponátů na internetovou prezentaci. Jeden průměrný 80 stránkový exponát je komplexně vyráběn průměrně 5 hodin (zpracování, sjednocení kvality a velikosti reprodukcí, vytvoření "rámových" náhledů a vlastních listů se všemi potřebnými popisy, s navigací včetně logistiky v celkovém prolinkování exponátů na četné přístupy z různých míst apod.). Při potřebě rychle přidat několik desítek exponátů pro tematickou selekci exponátů nebo "monotematickou výstavu ve výstavě" se jedná o těžko řešitelný a nadlidský manuální výkon. Moderní program s dávkovým zpracováním by situaci podstatně odlehčil.
Uvědomme si navíc další aspekt: Exponet je z technického hlediska výroby této on line mezinárodní expozice téměř "one man show", vykonávanou jen v "osobním volnu". Dnes netušené vlivy či nečekané okolnosti jej však mohou zpomalit či zabrzdit, snad pouze ne "zcela vymazat". Nastává čas situaci koncepčně řešit nebo ji na čas alespoň komplexně pojmenovat.
Za velmi prozřetelné se znaménkem "plus" vidíme za této situace status quo stanovení předmětu činnosti neziskové společnosti, který nejen naplňuje potřebu obecně prospěšné společnosti ve vymezené skupině zájemců a návštěvníků, ale současně jde s proudem obecně potřebného vývoje v oblasti rozvoje internetu, zapojení zejména mladší a střední generace do rozvoje elektronických komunikací, mezinárodní kooperace v oblastech zejména kulturní výměny a uchování cennných artefaktů jako dokladu vývoje poštovnictví a sběratelství. Chce pokrýt potřebu rozšiřování znalostí a vědomostí nejen v prvořadé oblasti zájmu, ale sekundárně i v rozvoji jazykových znalostí apod. Takto stanovený záměr je předpokladem naplnění podstaty mnoha dotačních titulů, na které bychom se měli naučit „dosáhnout“ s cílem rozvíjet do důsledku a zcela systematicky náplň činnosti o.p.s. A pro čtenáře typické svou nedůvěřivostí ke všemu co je mimo šablonu jenom jednou větou - Exponet o.p.s. ze zákona NESMÍ rozdělovat získané peníze jako odměny mezi management (minimální počty členů kolektivních orgánů jsou stanoveny zákonem), ale MUSÍ všechny finanční prostředky vložit zpět do rozvoje předmětu činnosti. >>>>>
http://www.japhila.cz/exponet/pictures/statut_ops_web.pdf
Z výše uvedeného je tedy jisté, že obecně prospěšná společnost Exponet nesmí stagnovat jenom proto, že momentálně nemá žádné peníze a nemůže uhradit ani nezbytné a prokazatelné náklady, které jí průběžně vznikají. Finanční prostředky musí bezpodmínečně získat ke svému dalšímu rozvoji, k intenzivnímu rozvoji a uvedení obecně prospěšných potřeb do souladu s prezentovanými záměry a cíli.
Jak toho ale dosáhnout, když sama podstata právnické osoby tkví v neziskovém sektoru?

Malých či lepších možností je několik: drobné sbírky od spokojených návštěvníků, kterým jsme nabídli možnost zaslání dobrovolných finančních příspěvků 3 cestami: přes obecně filatelisty používaný PayPal, tradičně bankovním příkazem ze své banky na transparentní konto nebo zasláním šeku (spíše od našich západních sousedů). Několik osob se již našlo a finanční příspěvek poslalo. Zcela jistě se zatím vymyká motivací a výší příspěvku spokojený návštěvník Exponetu - důchodce ze Slezska, který prozatím přispěl nejvyšší částkou, byť je jediným našincem ze všech ostatních zahraničních dárců. Je jasné, že tato cesta bude spíše zdlouhavá. Druhá možnost se jeví přes poskytnutí zásadního nebo naopak jen částečného či řádkového reklamního prostoru, ať už domácím nebo zahraničním aukčním domům a obchodníkům (variant internetové reklamy a pronájmu weobvého prostoru je pochopitelně více). Třetím reálným (ale stejně zdlouhavým či nelehkým) zdrojem může být dotační pomoc ze strany příslušných ministerstev (zejména kultury a dopravy, kam muzejnictví i poštovnictví patří), ale také evropské (EU) či neevropské, zejména zámořské zdroje.
Poměrně jednodušší by byla situace, kdyby se podařilo vyhledat strategického partnera (raději více strategických partnerů s jedním výjimečným), který by například výměnou za reklamní prostor nebo spojení svého jména s Exponetem poskytl buď finanční nebo třeba nepeněžní barterovou formou programátorskou kapacitu v potřebném rozsahu. Exponet však potřebuje také aktuální systémové, antivirové a grafické programy... Nezajímavé by nebylo ani zajištění velkoobchodního partnera pro obměnu či doplnění morálně zastaralého nebo chybějícího hardweru a mnoho dalších prvků kvalitního (i mobilního) internetového připojení. Nezajímavý by nebyl ani spolupracující polygrafický podnik - tiskárna, vydavatelství, které by vyšlo vstříc neziskové společnosti s režijními cenami za výrobu dnes již se rýsujících titulů v rámci doplňkové činnosti neziskové společnosti. Cenná by byla spolupráce s fundovanou překladatelskou společností, s grafickým studiem, s marketingovou společností, s poradenskou společností v oblasti veřejných finančních zdrojů apod.
Možností se rýsuje hodně, pro všechny partnery máme korektní a průhledné vztahy, transparentní bankovní konta a veřejné seznamy dárců - prostě nekorupční prostředí.

Čeho je jako šafránu?
Přes všeobecnou oblibu, unikátnost a výjimečnost Exponetu ve světovém konkurenčním prostředí se hlásí málo ochotných kreativních nadšenců a spolupracovníků, kteří by byli ochotni trnité cesty rozvoje s Exponetem společně projít a o budoucnost Exponetu se významně přičinit.
Nebo se najde někdo, koho láká podobná VÝZVA a pomůže nám všem k vyšší kvalitě a neustrnutí Exponetu v půli cesty?
Ing. Břetislav Janík