26. 3. 2016

Eurospace Praha začne 12. dubna

Výstava se bude konat v prostorách Ruského střediska vědy a kultury, Na Zátorce 16, Praha 6 ve dnech 12. - 17. 4. 2016, a to při příležitosti 55. výroči prvního letu člověka do vesmíru (J. A. Gagarin) a 38. výročí letu prvního evropského kosmonauta V. Remka.
Na výstavě budou celkem tři soutěžní třídy a to:
- Astrofilatelie 
- Třída tematická (pouze kosmos a astronomie) 
- Třída volné filatelie (opět pouze kosmos).
Předpokládá se 100 výstavních rámů (á 16 listů A4) pro soutěžní exponáty a 25 rámů pro exponáty jury. Doprovodnou akcí bude výstava podpisů astronautů a kosmonautů (část z nich lze označit za „volnou filatelii“), kde je plánováno 30-40 rámů.
Jury výstavy bude pracovat v mezinárodním obsazení a to Julius Cacka (ČR), Igor Rodin (Rusko), Miri Matejka (Rakousko), Petr Fencl (ČR). K výstavě bude příležitostné razítko, které zajišťuje Česká pošta. Součástí výstavního katalogu bude i příležitostný list České pošty - číslovaný ocelotisk ("černotisk") typu loňského vydání "Chomutov" pro mezinárodní a národní výstavy s mezinárodní účastí) s upraveným, ale původním ocelotiskem známky k letu J. Gagarina z roku 1961.
Byly zprovozněny i webové stránky výstavy (www.eurospace2016.blogspot.com), kde jsou potřebné informace zveřejňovány nejen v češtině, ale i v angličtině. Záštitu nad výstavou převzal první evropský kosmonaut V.Remek a velvyslanec Ruska v ČR.
Výstava je pořádána SČF ve spolupráci s Ruským centrem vědy a kultury, Sekcí astrofilatelie FIP a Ruskou národní akademií filatelie. Výstava má uznání FEPA.
Jakékoliv další informace je možno získat buď na výše uvedených webových stránkách, anebo přímo u předsedy organizačního výboru J.Cacky e-mail: julius@atlas.cz, případně 00420-603 587 593.
http://www.informace-scf.cz/vystavni_cinnost/eurospace.htm