14. 6. 2010

LONDON 2010

Londýnské výstavy patří bezesporu mezi nejvýznamnější události filatelistického světa. V posledních šedesáti letech se pravidelně konají v posledním roce desetiletí, aby oslavily kulatá výročí vydání první známky Velké Británie a celého světa. A v tomto roce tomu již bylo 170 let.

Letošní výstava byla dále věnována stoletému výročí nástupu na trůn krále Jiřího V. Ten byl předním britským sběratelem a filatelistou. Mimo královské sbírky se zasloužil i o založení Královské londýnské filatelistické společnosti – Royal Philatelic Society London (RPSL), která úspěšně funguje do dnešní doby. Král-filatelista stál i při zrodu Listiny vynikajících filatelistů – Roll of Distinguished Philatelists, na níž se podepisují nejvýznamnější vybraní členové RPSL a mohou pak celoživotně používat čestný titul RDP.


Samotná výstava se vyznačovala kvalitními exponáty, vysokou odborností organizačního výboru a velmi přísnými ekonomickými podmínkami. Z významných úsporných opatření byl rozsah pouhých 1250 fyzických výstavních rámů, na nichž se však v průběhu výstavy exponáty vystřídaly dvakrát, takže celkově byl ukázán rozsah 2500 výstavních rámů. Jakkoliv bylo některými zahraničními účastníky na tento experiment hleděno s nedůvěrou, vlastní demontáž původních a montáž nových exponátů byla hotova v průběhu šesti hodin. Tak mohli návštěvníci sledovat mezi 8. a 11. květnem exponáty z tradiční filatelie, kolků a celin a odpovídající jednorámové exponáty a mezi 12. a 15. květnem exponáty poštovní historie, tematické, aerofilatelistické a exponáty mládeže, včetně opět odpovídajících jednorázových exponátů. Třída literatury samozřejmě byla návštěvníkům k dispozici po celou dobu výstavy a jiné soutěžní třídy výstava neobsahovala.

Česká republika byla reprezentována následovně:

TR J.Maleček Hradčany 77/VS
TR M.Hauptman Československo 1950-61 85/VPZ
C M.Černík Československé dvojité celiny 1918-39 80/PZ
PH P.Aksamit Porevoluční razítka 1945-7 80/PZ
Aero B.Helm Československá letecká pošta do r.1930 91/Z
Lit. I.Šárová T.G.M.1923 83/PZ
Lit. M.Hauptman Ocelotisk z plochých desek 1950-61 72/S

Vít Vaníček,
Národní komisař
LONDON 2010